Riznica znanja: Kako napraviti i popuniti porodično stablo?

Nastavnici prirode i društva često zadaju zadatak crtanja porodičnog stabla svojim učenicima. To i nije tako jednostavan zadatak, stoga donosimo malu pomoć.


Znate li kako započeti napraviti porodično stablo? Počnite tako da pokušate slijediti svoju direktnu rodbinsku liniju preko vaših roditelja, djedova i baka i tako unazad koliko je god daleko potrebno.

Nakon što napravite direktnu liniju koja počinje od vas do svog pradjeda i prabake onda možete početi sa dodavanjem grana stabla, u koje ćete unositi braću i sestre svih članova porodice.

Da biste uspješno sastavili svoje stablo potreban vam je list papira na kojem ćete zapisivati podatke o članovima svoje porodice i sa njima povezivati njihove najbliže srodnike u direktnoj vezi koja je vertikalna i kojom se spaja vaš kvadratić s vašim roditeljima, zatim njihov sa kvadratićem njihovih roditelja i tako unazad ili u horizontalnim vezama tj. granama u koje se upisuju braća i sestre članova porodice.

Informacije koje ćete upisivati u porodično drvce najprije možete potražiti od svojih roditelja, zatim bake i djedovi mogu poslužiti kao odličan izvor jer zasigurno znaju više o svojim precima.

Jednostavno porodično drvce trebalo bi izgledati ovako, a što je veća porodica, to je i stablo složenije.