Zašto se kaže: “Laže kao pas”?

Naš jezik prepun je zanimljivih i čudnih izraza i fraza, iako se većina njih koristi vrlo često, rijetko kojem znamo porijeklo, a ponekima je i samo značenje tajna.


Psi su vjerne životinje i ljubitelji ljudi. Često čujemo izraz i da je pas čovjekov najbolji prijatelj, oni su odani, lojalni i rijetko izdaju svoje vlasnike, kako to da se onda upravo oni dovode u vezu sa lažima i neistinom?

“Laže kao pas” je izreka koja je uvriježena na našim govornim prostorima već duže vrijeme. Porijeklo ove pomalo čudne fraze može se vezati za dvije stvari – jedna vodi ka specifičnoj naravi pasa, a druga se ipak veže s engleskim jezikom.

Prema prvoj pretpostavci, ovaj izraz preuzeli smo iz engleskog jezika. Naime, stanovnici engleskog govornog područja imaju izraz “dog lies down on ground, and person lies like a dog“, što znači “pas leži na zemlji, a čovjek isto tako laže”.

Glagol “lie” u engleskom jeziku može označavati i ležanje i laganje, a s obzirom da možemo pretpostaviti da ljudi s ovih prostora nisu znali za to, povezali su laganje sa psom.

Po drugoj teoriji, psi često laju bez ikakvog razloga. Oni psi koji su čuvari tako mogu da laju i kada neko dolazi, ali i bez razloga, kada nema nikoga i nikakve opasnosti na vidiku. Otuda, često se dešavalo da pas laje, a da kada gazda izađe u dvorište i shvati da nije niko došao, te je samim tim zaključak bio da je pas lagao.