Riznica znanja: Kako lakše savladati predmete prirodnih nauka?

Prirodni predmeti kao što su biologija, hemija i fizika - teški su predmeti za većinu učenika. Nije ni čudo, stoga učenici traže olakšice i trikove kako savladati ove lekcije koje nisu ni malo jednostavne.


Vaši su prirodni predmeti puni koncepata koji vam se nameću i koje biste trebali apsorbirati i razumjeti u roku od nekoliko sedmica.

Koncepti poput različitih tipova vezivanja molekula i kako to utječe na njihovu reaktivnost, kako funkcionišu dijelovi ćelije ili kako struja može generisati elektromagnetsku silu, izluđuju učenike.

Nije ni čudo da je veliki broj učenika zbunjen i pod stresom, ali kao i uvijek, očaj nije odgovor.  Postoje stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali razumijevanje predmeta prirodnih nauka, a samim tim i ocjene!

1. Vježbajte primjenjujući svoje znanje

Pitanja koja se postavljaju na testovima iz prirodnih nauka su ciljano osmišljena tako da, kako biste dobili dobru ocjenu, profesoru morate pokazati da stvarno razumijete relevantnu temu.

Nučini napamet nekoliko definicija i paragrafa o bazama i kiselinama iz hemije najlakša je stvar. Puno veći problem predstavlja primjena tih znanja na zadacima koji obavezno dolaze na testu.

Najbolji pokazatelj koliko razumijete nešto je možete li o tome kvalitetno razgovarati. Pokušajte s prijateljima ili porodicom voditi razgovor o kovalentnim vezama ili djelovanju sile na tijela, kako ona ubrzavaju. Kvalitet vaše mogućnosti da razgovarate o tome proporcionalan je kvalitetu usvojenog znanja.

Način na koji svoje teorijsko znanje možete pretočiti u rješavanje zadataka je upravo primjenjivanje činjenica i definicija u radnim zadacima. Ključ se krije u vježbanju, pronađite pitanja vezana za vašu lekciju na internetu, u knjizi, ili u starijim testovima te zatim pokušajte odgovoriti na njih. Naravno, a samom početku pojavit će se problemi i nerazumijevanje onoga što se traži od vas. Razdvojite pitanje na dijelove i zatim svaki od njih pojedinačno odgovorite krećući se korak po korak.

Pri rješavanju i vježbi tih zadataka uvijek se pitajte “zašto”. Iz kog razloga se elektroni kreću, zašto tijelo pada ka zemlji, ili zašto automobil ubrzava? Također je iznimno bitno da ukoliko naiđete na dio koji pitanja kom ne znate odgovor istražite i ne ostavite zanemarenim.

2. Učite od osnova, ne naprednog gradiva

Ne možete napisati “Hamleta”, ako ne znate abecedu. Isto to vrijedi za sve predmete prirodnih nauka. Lekcije se vrlo često nadovezuju jedna na drugu, stoga se ne frustrirajte ako ne možete shvatiti raspored elektrona po ljuskama, ako uopšte ne znate šta su elektroni, a ni ljuske.

Krećite se korak po korak u skladu s gradivom koje prelazite u školi, ne skačite s prizemlja na treći sprat, nego koristite stepenice, stoga je vrlo bitno da ne gomilate gradivo nego učite redovno, a ne kampanjski.