Psiholozi predlažu: Kako ograničiti djetetu vrijeme na uređajima bez ljutnje i svađe

Prema istraživanju tinejdžeri koriste uređaje u prosjeku 7 sati dnevno. A to ne uključuje vrijeme za domaću zadaću ili školu. Stoga ne čudi što to uzrokuje zabrinutost kod puno roditelja. A činjenica da se djeca naljute kad mame i tate pokušavaju poboljšati situaciju stvar čini još težom.


Focused children using technology and parents in the background

Psiholog sa Stanforda po imenu Nir Eyal objasnio je kako upravljati odnosima svoje djece s uređajima.

1. Dopustite svojoj djeci da sami kontrolišu svoje vrijeme i prostor.

Kao što Eyal spominje u svom članku, jedna od najvećih grešaka modernih roditelja je ne dopuštati svojoj djeci da kontrolišu svoje vrijeme. Samo tako mogu naučiti izbjegavati smetnje i biti zaduženi za svoj život kad odrastu.

2. Objasnite što gube kad posvete vrijeme uređajima.

Čak i mala djeca koja idu u vrtić znaju da je vrijeme ograničeno. Samo im objasnite da ako imaju 3 sata slobodnog vremena i sve to provedu igrajući igre na svom iPadu, neće imati vremena za slikanje, izlaske s prijateljima ili uživanje u priči prije spavanja. Vjerovali ili ne, oni mogu odrediti prioritete.

3. Pokažite im da su aplikacije, videozapisi i igre stvoreni kako bi potrošači bili “zakačeni”.

Ako vaše dijete voli igrati igre na pametnom telefonu, recite mu o tome zašto nagrade dobija na kraju svakog levela. Ako vole gledati TV emisije, vrijedi spomenuti cliffhangere – neizvjesne situacije koje se pojavljuju na kraju svake epizode.

4. Pitajte ih koliko vremena smatraju da je dovoljno.

Možda se bojite čuti da će cijeli dan upotrebljavati svoje dragocjene uređaje. Ali to se vjerojatno neće dogoditi nakon što objasnite nužnost ograničenja. Izbjegavajte sami postavljati ograničenja – to će samo dovesti do pregovaranja s njima i ubit će cijelu ideju neovisnosti.

5. Pitajte ih kako će upravljati svojim vremenskim ograničenjem.

Ako ste vi taj koji pazi na vremenska ograničenja, to može biti velika pogreška. Ako dijete postavi ograničenja, oni bi ih trebali provoditi. Postoji mnogo načina za to: postavite alarm na telefon ili timer. Imajte na umu da ste samo savjetnik, a ne negativac koji svom djetetu oduzima nešto dragocjeno.

6. Krenite od najranije dobi.

Čim vaše dijete počne insistirati na korištenju iPad-a / pametnog telefona / prijenosnog računara, krajnje je vrijeme da na to djelujete. Ako se pojavi ljutnja, ne znači da je prekasno za rješavanje problema – nikad nije.

7. Ne urezujte početna pravila u kamen.

Prije svega, ovo vam daje priliku da ponovo pokrenete temu ako vaše dijete prekrši obećanje. A s druge strane, djetetu daje slobodu da dnevno trguje za filmsku večer vikendom ili mijenja način na koji prati vrijeme. Što znači da ako ste nešto već dogovorili i dijete dođe sa molbom o produženju vremena ili izmjenom planova, nemojte odgovoriti sa frazom “Već smo pričali o tome”, dajte šansu njegovim prijedlozima.

8. Budite spremni za žestoke rasprave.

Izvrsno je ako uspijete riješiti problem bez gubitaka sa svake strane. Ali imajte na umu da se vaše dijete može buniti protiv novih pravila. Budite spremni na to i nemojte se ljutiti, kažnjavati ih ili preuzimati kontrolu. Pokušajte ih smiriti i obećajte da ćete temu ponovno otvoriti kasnije.