Prvog septembra počinju s radom dva nova vrtića u Općini Novi Grad Sarajevo

Ovo će roditeljima olakšati svakodnevni život, a mališani su dobili prostor za ugodan boravak i igru.


Foto: Klix
Foto: Klix

Prvog septembra počinju sa radom dva nova vrtića u općini Novi Grad Sarajevo, a riječ je o vrtiću “Vjeverica” u naselju Alipašino Polje i obdanište u sklopu škole “Umihana Čuvidina” u naselju Boljakov Potok.

Obdanište “Vjeverica”, trenutno otvara vrata za više od 200 mališana, koji će biti raspoređeni u devet odgojnih grupa. Njegova rekonstrukcija i obnova koštala je 2,1 milion KM. Jedno je od najboljih obdaništa u Kantonu Sarajevo i šire, sa najboljim uslovima za boravak djece. Nalazi se u posebno izolovanom dijelu naselja Alipašino Polje, sa dosta zelenila i dječijim igralištima.

Vrtić je postojao u prijeratnim godinama, ali se nakon rata nije koristio, jer je bio potpuno devastiran. Njegova obnova trajala je dugo, zbog imovinskih odnosa. Objekt je u vlasništvu Kantona Sarajevo, ali je aktivnosti oko njegove rekonstrukcije vodila Općina Novi Grad Sarajevo, dok je Ministarstvo obrazovanja finansijski podržalo realizaciju projekta. Obnovljeni vrtić dat je na upotrebu JU “Djeca Sarajeva” 1. marta ove godine, na Dan nezavisnosti BiH. JU “Djeca Sarajeva” provela je konkurs za upis djece, a osigurano je i osoblje koje će raditi u vrtićima.

Dječija graja i u obdaništu u sklopu škole “Umihana Čuvidina” Dječijom grajom, u srijedu će biti ispunjeno i prelijepo novoizgrađeno obdanište u sklopu škole “Umihana Čuvidina”, u kojem će svoja prva znanja i utiske o maloj školi sticati oko 100 djevojčica i dječaka.

Obdanište je izgrađeno u sklopu objekta sportske dvorane, u sklopu kojeg su izgrađene i nove školske prostorije, ambulanta i drugi prateći sadržaji. Obdanište je Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” dato na upotrebu 16. decembra – na Dan Općine Novi Grad Sarajevo, prilikom svečanog otvaranja objekta sportske dvorane sa pratećim sadržajima, piše Klix.

Stavljanjem u funkciju još dva dječija vrtića u Novom Gradu, značajno će roditeljima olakšati svakodnevni život, a mališani su dobili prostor za ugodan boravak i igru.