Ministar Baraković upriličio prijem za učenike sa zapaženim rezultatima na olimpijadama iz fizike i matematike

Čestitavši učenicima na izvanrednim rezultatima ministar im je uručio značajnu literaturu iz fizike i matematike.


Foto: TIP
Foto: TIP

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković upriličio je danas prijem za učenike, koji su u školskoj 2020/2021. godine ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike i matematike.

Riječ je o Ismailu Brkiću učeniku Behram-begove medrese Tuzla, koji je sudjelovao na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike i Senadi Zaketović učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Gračanica koja je na 25. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojila bronzanu medalju.

Čestitavši učenicima na izvanrednim rezultatima ministar Baraković im je uručio značajnu literaturu iz fizike i matematike.

Foto: TIP
Foto: TIP

 – Svjesni smo da je u prošloj školskoj godini bilo teško zbog pandemije organizovati nastavni proces, ali puno je teže bilo u tim uslovima probuditi entuzijazam učenika da pohađaju dodatnu nastavu. Rezultati takmičenja u ovoj godini i uprkos tome su dobri. Kolegica Senada i Ismail su imali dozu dodatnog entuzijazma, volje i želje, ostvarili su zaista fenomenalne rezultate, kazao je ministar Baraković. On smatra da je njhovo učešće na olimpijadi veliki uspjeh za društvo i za obrazovni sistem TK.

 – Oni su svojim primjerom pokazali da se i u doba online nastave mogu ostvarivati dodatni rezultati, a to obrazovnim vlastima, nastavnicima i učenicima treba da bude dodatni podstrek da u narednoj školskoj godini ostavare što bolje rezultate, mišljenja je ministar Baraković.

Napominjući da je Kantonalna vlada podržala zahtjeve ovih učenika za odlazak na olimpijade, poručio je da će to nastaviti i ubuduće. Prijem je upriličen pred početak nove školske godine, kako bi se i ostali učenici ugledali na učenike koji trudom i zalaganjem postižu zapažene rezultate, poručio je ministar Baraković.

Ministar sa učenicima / Foto: TIP
Ministar sa učenicima / Foto: TIP

Upoznavši resornog ministra o pripremama za odlazak na 25. juniorsko-balkansko matematičku olimpijadu učenica Senada Zaketović iskazala je zadovoljstvo što Vlada TK prepoznaje trud i rezultate koje učenici postignu na takmičenjima.

Pored finansijske podrške, maturant Behram-begove medrese Ismail Brkić naglasio je značaj ovakvih susreta za izgradnju svijesti o značaju nauke.

Foto: TIP
Foto: TIP

Učenici su danas bili u pratnji nastavnika mentora i direktora škole, direktora Behram-begove medrese Ahmeda Hatunić, profesora fizike u toj školi Dine Ćorovića, i direktora JU OŠ Hasan Kikić Elbina Gazibegovića. Prijemu je pored ministra Barakovića prisustvovala i savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović, piše Tip.ba.