Loša udžbenička politika u KS: Svaka škola ima različite udžbenike

"Loše je što brat ne može naslijediti knjige od drugog."


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Roditelji osnovaca u Kantonu Sarajevo već godinama upozoravaju na lošu udžbeničku politiku u ovom kantonu.

Naime, osnovci u Kantonu Sarajevo, ovisno od škole do škole, od općine do općine, imaju udžbenike različitih autora za predmete koje pohađaju po nastavnom planu i programu.

Zakon je ostavio mogućnost svakoj školi u Sarajevskom kantonu, odnosno svakom nastavniku i učitelju da bira izdavačku kuću, udžbenik i autora po kojem će raditi školsku godinu i tako je za svaki predmet i često za svaku godinu. Ponekad se dešava da iz godine u godinu ista škola zna promijeniti autora svake školske godine.

Roditelji upozoravaju da je to teško za djecu, a posebno je dodatni finansijski trošak za roditelje koji imaju više djece, jer ne vrijedi staro pravilo da brat ili sestra mogu ostaviti knjige za mlađeg brata ili sestru.

Problem je i što, ako se desi situacija da dijete mora da promijeni školu u drugom polugodištu, ne može koristiti udžbenike koje su mu roditelji već kupili za tu godinu, jer su autori drugi, a knjige su ionako već povučene iz prodaje.

Sarajlija Edin Hodžić kaže da je otac dva sina i da su obojica osnovci, te da je jedan peti, a drugi šesti razred.

Ističe da mu se često znalo desiti da knjige starijeg brata iz prethodne godine ne važe za mlađega, pa mu je to bio ponovo dodatni trošak.

 – Loše je što brat ne može naslijediti knjige od drugog. Mi smo prije to rješavali tako što je starije dijete čuvalo knjige i ostavljalo za mlađe, pa je trošak bio manji, kaže ovaj Sarajlija.

Naida Hota Muminović, ministrica obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, za “Nezavisne novine”, pak, ističe da je ovo višegodišnji problem i da će ga riješiti, ali da ne može sve za dvije godine, koliko je ona tu.

 – Stručni aktivi škola biraju udžbenik za svaku školu sa liste odobrenih udžbenika. Naša je namjera da se oblast udžbeničke politike bolje uredi i to tako da se za svaki predmet koristi jedan udžbenik. Svemu, naravno, prethodi kurikularna reforma, a tek onda izrada udžbenika, ističe Hota Muminovićeva.

Iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kažu da već godinama upozoravaju na ovaj problem.

 – Činjenica jeste da smo mi kao roditelji odrasli u nekom sistemu gdje smo mogli od braće i sestara ili rodbine uzeti udžbenike. To je jako veliki problem, ne samo unutar kantona, nego i unutar općine, gdje, recimo, imate četiri škole i u četiri škole različite udžbenike, rekla je Merima Beširović, predsjednica Vijeća roditelja KS.

Dodaje da je nepovoljno što su odobrena dva ili tri izdavačka udžbenika koja se mogu koristiti u školi, odnosno da nastavnik zadrži pravo da izabere udžbenik.

 – Čekamo Zakon o udžbenicima koji bi odredio jedan predmet – jedan udžbenik. Ono što smo čuli u razgovoru sa ministricom da se čeka revidiranje nastavnih planova i programa i da se onda ide i sa tim dijelom. Tako da se iskreno nadamo da će se to urediti na nivou kantona ili Federacije. Ali znamo u kakvoj situaciji se nalazimo i da se u grupi nacionalnih predmeta to neće moći uraditi, kaže Beširovićeva.

Dodaje da je Vijeće roditelja dogovaralo sa školama da one barem ne mijenjaju autore, ali da, nažalost, ima škola, kao što je to slučaj u općini Hadžići, gdje imaju četiri škole i da su u sve četiri škole udžbenici različitih autora.