Priprema dva školarca u porodici za školsku godinu iziskuje prosječnu platu

"Najhumanije što možemo uraditi da odjeću koja je lijepa i očuvana poklonimo porodicama kojoj će to barem malo olakšati polazak u školu."


Foto: Envato
Foto: Envato

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona počinje 1. septembra, a konačna odluka o modelu odvijanja nastave bit će donesena u toku naredne sedmice.

Ono što je poznato i iz godine u godinu potpuno isto jesu dodatni troškovi koje u augustu ima svaka porodica školarca. Roditelji dva školarca u Federaciji Bosne i Hercegovine u prosjeku moraju izdvojiti jednu prosječnu platu za potrebe školskog pribora, udžbenika, odjeće i obuće, prenosi Fena.

Hasmira Malić je majka učenika prvog i šestog razreda. Njena porodica s pripremama za novu školsku godinu počinje mnogo ranije, kako bi mogli obezbijediti sve što je potrebno.

– Na taj način olakšamo sami sebi jer je poprilično sve skupo da bi se odjednom otišli u kupovinu. Za prvi razred knjige ne kupujemo i to će nam uveliko olakšati, za šesti razred očekujemo da ćemo za knjige trebati izdvojiti do 150 KM. Kada tome dodamo školski pribor, torbe, ispod 400 KM ne očekujem da ćemo proći, izjavila je.

Slična situacija je i u porodici Muratović koja također ima dva školarca.

– Za kupovinu knjiga, školskog pribora i ostale potrebe što se tiče škole izdvojim oko 500 KM, a za odjeću i obuću izdvojim više jer imam dvoje djece koji idu u školu. Tako da 800 KM ide i za odjeću i obuću. To premašuje mogućnosti mojih prosječnih primanja jer jedino mjesečno primanje je invalidnina od muža u iznosu od 360 KM, izjavila je Hasreta Muratović.Nakon obavljenih priprema za početak školske godine porodici s minimalnim primanjima ne ostaje ništa za plaćanje osnovnih računa.

Hasmira Malić je društvena aktivistkinja koja kroz svoj rad također promovira značaj humanosti u periodu koji nikome nije lagan i kada je potrebno da budemo upućeniji jedni na druge.

– Najhumanije što možemo uraditi da odjeću koja je lijepa i očuvana poklonimo porodicama kojoj će to barem malo olakšati polazak u školu. Također, bilo bi lijepo da knjige naše djece poklonima djeci koja ne mogu kupiti. Da svako od nas učini koliko može kako bi olakšao put obrazovanja naše dječice, omladine, jer snaga naša je u obrazovanju, izjavila je Malić.

Iz socijalno ugroženih porodica često dolaze najbolji i najodgovorniji učenici. Zbog toga ekonomska situacija djeci ne smije biti prepreka za obrazovanje i izgradnju bolje budućnosti.

Kako bi lakše prevazišli ovaj period, naše sagovornice smatraju da ono što vašoj djeci više nije potrebno možete pokloniti drugoj koja će koristiti udžbenike vaših mališana.