Priče za laku noć: Lav i mali miš

Priča o prijateljstvu koje je nastalo između malog miša i strašnog lava.


Lav je bio umoran. Pa je odlučio da legne u hlad i da se odmori. Tako se sklupča pod jedno drvo i zaspa. Istim putem gdje je ležao lav, prolazio je mišić. Zanio se on u svojim mislima, pa ni ne primijeti da na zemlji leži lav. Miš se zaputi i pređe baš preko njega.

Lav koji je uvijek na oprezu, trgnu se iz sna i ščepa miša.
Je li, maleni ? Zar se ti, kraj toliko prostora, usuđuješ pretrčavati preko mojih leđa? Što ćemo sada, govori? – viknu lav.
Moćni lave – odgovori miš umiljato. – Pogriješio sam, priznajem. Molim te da mi oprostiš. Nikada više neću to učiniti, ovo je prvi i posljednji put. – Uostalom, pomisli: Kakva bi to slava bila za lava da ubije miša?

Lav se na to nasmija i pusti malog miša živog i zdravog. Miš u potpunosti zahvalan lavu ode svojim putem.

Poslije nekoliko dana, lav se nesretno uhvati u jaku mrežu koju su postavili lovci. Nije se mogao izvući pa je rikao od jada i srdžbe.
To je čuo mali miš. Odmah je dotrčao do jadnog lava. Kada je ugledao svog dobrotvora u mreži, nije gubio vrijeme. Počeo je gristi užad i malo po malo načinio je dovoljno veliki otvor kroz koji se lav izvukao i tako spasio.

Kakve se čudne stvari događaju na ovom svijetu! – reče lav. – Ko bi ikad pomislio da i miš može spasiti lava od smrti.

Zatim su zajedno otišli, znajući da je svako vrijedan na svoj način i da i onaj koji se čini slabijim može pomoći jačem i snažnijem.