Premijera predstave “Mala sirena” [FOTO]

Sarajevski ratni teatar je, u okviru svoje repertoarske profilacije, prije četiri godine osnovao Scenu SARTRČIĆI, namijenjenu predstavama za djecu.


Mala sirena

Glavni razlog je bio obogatiti ponudu teatarskih predstava za djecu, jer je to najbolji način educiranja svoje buduće publike. Ove 2015. godine, na repertoar je stavljena bajka „Mala sirena“ koja će premijerno biti izvedena krajem novembra i realizirana u koprodukciji sa Studijom lutkarstva Sarajevo.

Trenutno na sceni SARTR-a se vrše pripreme za predstavu, a premijera je zakazana za ponedjeljak, 23.11. u 18h. Reprizna igranja su u utorak, 24. novembar u 10h i 12h i četvrtak, 26. novembar u 10h i 12h.

Lutkarska predstava “Mala sirena” ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o nekim problemima imanentnih današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, prezentira nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. S toga je ova „Mala sirena“ upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima.

Junaci iz priče, ta mala i nježna bića, bez obzira sa koje su planete ili iz kojeg svijeta su došli, usamljeni su i kada se susretnu, koliko god bili jedno drugome strani, oni se uvažavaju, uče jedno od drugoga, postaju nerazdvojni i dobri prijatelji. Ali takav odnos izaziva prijekor društva, jer zajednica je isključiva, puna predrasuda…

Autorica teksta za predstavu je poznata i uvažena književnica Ljubica Ostojić, likovnost predstave, kreacija i izrada lutaka potpisuju tri mlade likovne umjetnice Danijela Madacky, Adisa Vatreš i Melisa Musić, režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, a u predstavi igraju Sonja Goronja, Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić i Sanjin Arnautović.

Predstava je prilagođena za uzrast od 4 do 14 godina.

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti svaki radni dan od 10h do 16h na 033 664 070.

(Školski.ba)