Održan kviz “Obrazovanje bez diskriminacije”

U prostorijama Koledža Ujedinjenog Svijeta i Gimnazije Mostar 18.11.2015. godine sa početkom u 11 sati održan je kviz „Obrazovanje bez diskriminacije“ u sklopu aktivnosti Sajma Srednjih Škola Mostovi prijateljstva 2015. U kvizu su učestvovale sve srednje škole iz Grada Mostara kao i srednje škole iz Konjica, Jablanice, Stoca, i Ljubuškog.


Nakon unutarškolskih kvizova, po dva učenika sa najvećim brojem bodova predstavljali su školu u zajedničkom timu na finalnom kvizu 18.11.2015. Formirano je devet zajedničkih timova u kojima je bilo ukupno 6 učenika iz tri škole. Prvo mjesto je osvojio tim br.5 u sastavu Internacionalna privatna Gimnazija, Karađoz-begova medresa, Srednja škola Čapljina, i Glazbena škola Ivana Pl.Zajca, drugo mjesto osvojio je tim br. 2 u sastavu Srednja škola Stolac i II Gimnazija, treće mjesto je osvojio tim br. 1 u sastavu Gimnazija Mostar, Koledž ujedinjenog svijeta i Srednja turističko-ugostiteljska škola. Kao nagrade članovi prva četiri tima su dobili ruksake i jednodnevni izlet za učenike i profesore.

Vijeće mladih Grada Mostara provodi projekat „Sajam Srednjih škola- Mostovi prijateljstva 2015„ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Osnovni cilj projekta „Sajam srednjih škola- Mostovi prijateljstva 2015„ jeste promovisat suživot kroz povećano povjerenje, poštivanje različitosti, te jačanje građanskog i međukulturalnog dijaloga među građanima, posebno mladima, sve u cilju smanjenja opasnosti od ponovnog sukoba i nasilja.

Aktivnosti projekta Sajam Srednjih Škola-Mostovi prijateljstva će trajati do 01. decembra 2015. godine, a realizirat će se kroz tematsku oblast obrazovanje.

(Školski.ba)