Ko je SpužvaBob Kockalone?

SpužvaBob Kockalone je sigurno jedan od najzanimljivih i najsimpatičnijih modernih crtanih likova. Ovaj kockasti animirani junak uspio je da osvoji srca ljudi svih uzrasta širom svijeta. U nastavku pročitajte ko ga je stvorio i kako je to SpužvaBob Kockalone uspio sebi osigurati mjesto i u nauci.


Ideja o ovoj crtanoj seriji rađa se 1993. godine, iako su prve skice nastale još 1987. godine, i to iz glave podmorskog biologa Stephena Hillenburga. 1996. godine Hilldenburg se udružuje s Derekom Drymonom čime započinje formiranje iznimno kreativnog tima koji stvara priču o simpatično – neurotičnom junaku i njegovim prijateljima. Tada se glavni junak zvao Sponge boy, a serijal je nosio ime “Sponge boy, me Bob”.

SpužvaBob Skockani živi u ananasu na dnu mora, u gradu po imenu Bikini Dolina. Tamo nije nimalo usamljen: društvo mu pravi ljubimac Slavko, puž koji se glasa poput mačke. Prvi susjed mu je lignja Kalamarko, perfekcionist, koji živi u moaiju (kamenoj figuri s Uskršnjih otoka) i s kojim se ne slaže baš najbolje. Drugi mu je susjed ujedno pravi prijatelj i zove se Patrik, morska je zvijezda i živi pod stijenom. Tu je još i vjeverica Luna – njegov partner u karateu s kojom izvodi razne vratolomije.

Naš glavni junak radi kao kuhar u restoranu brze hrane “Rakova poslastica” čiji je vlasnik škrti rak, gosp. Klještić. Svoj posao jako voli, radi ga izuzetno dobro i njegov je san postati najbolji kuhar u cijelom oceanu.

SpužvaBob je izuzetno dobar, pošten, iskren i vrijedan povjerenja. Pravi je optimist pa uvijek na sve gleda sa svijetle strane i ne gubi nadu ni onda kada stvari pođu loše, što se događa gotovo uvijek.

ZANIMLJIVOSTI

SunđerBob Kockalone završio i u nauci! Naučnici su 2011. godine otkrili novu vrstu pečurke koju su nazvali Spongiforma squarepanrsii. Nedavno otkrivena pečurka, za razliku od do sada poznatih, ima karakteristike sunđera. Iz nje je moguće iscijediti vodu, a da ona pritom zadrži svoj prvobitni oblik. Ovaj primjerak rupičaste teksture raste u Maleziji i može biti jarko narandžaste ili ljubičaste boje. Zbog sunđerastih osobina ove pečurke, naučnici su došli na ideju da joj daju ime po SunđerBobu. SunđerBob je na ovaj način osigurao sebi popularnost u nauci. Njegova imenjakinja će možda biti jedna od poznatijih pečurki. Ako ništa drugo, ime ćemo joj lako pamtiti.

spongebob-pecurka

Spužva Bob Skockani osvojio je mnogobrojne nominacije i nagrade, uključujući nagradu Emmy, Annecy International Animated Film Festival, Kids’ Choice Awards i Seoul International Festival. U SAD-u 2009. godine Spužva Bob imao je svoj 10. rođendan koji je proslavljen u čitavom svijetu.

(wikipedia.org/lookerweekly.com/Školski.ba)