Počinje nova školska godina u BiH: Knjige su poklon, školski pribor se kupuje

Besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola na području cijele BiH trebalo bi biti dio politika svih u BiH, a uostalom osnovno obrazovanje u našoj zemlji je obavezno


Foto: TIP
Foto: TIP

Za nekoliko dana počinje nova školska godina u BiH. Roditellji kupuju pribor i pripremaju djecu za školu. Novina je da za područje Kantona Sarajevo svi udžbenici su besplatni od petog do devetog razreda. Ostalo zavisi od kantona do kantona, od opštine do opštine. U RS-u svi udženici su besplatni od prvog do četvrtog razreda.

Amila je majka djevojčice koja sad ide u četvrti razred. Pripada Opštini Novo sarajevo i kako kaže novac za knjige im je obezbjieđen zaključno sa četvrtim razredom.

– Upravo smo došli da uzmemo udžbenike, četvrti razred, pribor, knjige, sveske, pernice, sve novo što treba. Da, u našoj opštini moramo kupiti, ali će oni refundirati novac, kaže Amila za O kanal.

Prodavači u knjižarama tvrde da su i oni još zbunjeni. Ne znaju kako je sve dogovoreno, pa tako roditelji i učenici najviše kupuju pribor.

– Malo više se kupuje pribor zato što se dosta udžbenika dijeli ove godine, isto tako po opštinama će se subvencionirati udžbenici samo da se kupe udžbenici, donese račun, tako da je dosta više novca ostalo za pribor, školske ruksake, sveske, sve što je vezano za školu, izjavio je Ademir Dzaferagić, prodavac u knjižari.

Inače Vlada Kantona Sarajeva omogućila je besplatne udžbenike za 20 000 osnovaca od petog do devetog razreda. Vrijednost ove nabavke je četiri miliona konvertibilnih maraka.

– Školska godina u KS počinje prvog septembra i škole trenutno rade završne pripreme, u smislu stručne edukacije radnika u obrazovanju, a isporuka udžbenika ide onako kako smo planirali tako da će učenici od petog do devetog razreda imati osigurane udžbenike u osnovnoj školi, kazala je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Većina Kantona krenula je ovim primjerom u zavisnosti od toga koliko novca su mogli izdvojiti. Tako za roditelje u HNK ove godine olakšica u tom smislu jer su po prvi put osnovcima osigurani besplatni udžbenici.

 – Kad smo analizirali tu problematiku i okolnosti u kojima se nalazimo rodila se ideja i vidjelo se na konsultacijama na sjednici Vlade da je moguće ove godine krenuti u jednu aktivnost koja dop sada nije provođena na takav način, a to je da sve učenike u našoj županiji, dakle, negdje nih 16 195, da svima, od prvog do petog razreda se osiguraju besplatni udžbenici, rekao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Vlada USK je planirala 350.000 maraka za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Kada su u pitanju viši razredi i besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike Almin Hopovac, ministar obrazovanja kaže kako je Vlada USK planirala sredstva, a ove godine pored svega finansirat će se i besplatni udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda.

– Ono što smo mi uradili je da smo priveli proceduru javne nabavke do kraja, donijeli odluku o najpovoljnijem ponuđaču i ostaju nam još neke tehničke stvari da riješimo. Ja se nadam da ćemo u prvoj sedmici septembra, odnosno početka nove školske godine, da ćemo na vrijem isporučiti udžbenike djeci od prvog do četvrtog razreda, mišljenja je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK.

I u RS-u sistem dodjele besplatnih udžbenika nije ujednačen. Ipak, odlukom Vlade RS svi učenici od prvog do četvrtog razreda u novoj školskoj godini dobiće besplatne udžbenike, za šta je izdvojeno izdvojeno 4,5 miliona KM. Obezbijeđene udžbenike imaće i đaci osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja, kao i dječaci i djevojčice od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u višečlanim porodicama.

– To finansira Vlada RS. Što se tiče lokalnih zajednica i tu imamo razlike. I oni daju neke besplatne udžbenike, daju besplatan pribor za djecu koja ispunjavaju određene uslove. imate u RS, npr. u Banjaluci gdje djeca imaju besplatne udžbenike od prvog do devetog razreda, izjavio je Dragan Jovović, direktor OŠ “Petar Petrović Njegoš”Istočno Sarajevo.

Kada se sagleda situacija, različito je na području cijele BiH. Zajedničkih, usaglašenih politika nema. Ipak, pozitivno je da su svi krenuli u prvacu olakšica prema roditeljima čija djeca kreću u školu. Uzme li se u obzir da osnovni paket za školu je više od 250 maraka, svaka pomoć je dobro došla. Iz Kantona Sarajevo navode da je planirano da svi osnovci imaju besplatne udžbenike.

– Mi smo vidjeli i da su određene opštine krenule tim primjerom gdje su također nabavili učenike od prvog do četvrtog razreda. Sretni smo što su i opštine krenule tim putem. Mi smo planirali i tu nabavku uraditi za iduću godinu u budžetu KS, ali drago mi je što su pokazali dobru volju, što su krenuli tim putem, izdvojili sredstva i našli način kako da realiziraju ovu nabavku, dodala je Naida Hota-Muminović.

U BiH nastava počinje prvog septembra. Besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola na području cijele BiH trebalo bi biti dio politika svih u BiH, a uostalom osnovno obrazovanje u našoj zemlji je obavezno.

Kada se sagleda da su cijene drastično porasle, roditeljima dodatno otežava loš sistem u pojedinim školama u kojem svake godine predmetni nastavnici biraju različite knjige, zbog čega je čak u jednoj školi često nemoguće kupiti polovne knjige od starije generacije.