Počinje nova školska godina: Osnovce u Sarajevu čeka jedna novina

Ova reforma će poboljšati uslove te će cijela školska godina proteći dobro bez velikih izazova.


Nova školska godina počinje za nekoliko dana. Nakon dvije godine izazova sa pandemijom, online nastavom i brojnim kombinovanim modelima nastave, učenici će konačno sjesti u školske klupe.

U Kantonu Sarajevo od ove školske godine početi primjena predmetnih kurikuluma u učionicama u osnovnim i srednjim školama u KS.

Nove reforme u KS

Ovo je najavila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Primjena predmetnih kurikuluma provodit će se u prvom i petom razredu osnovne škole, prvom razredu srednje škole za sve općeobrazovne predmete, te predmetima koji se izučavaju po prvi put u osnovnoj školi u predmetnoj nastavi, kao što je naprimjer fizika u sedmom razredu i hemija u osmom razredu.

Kako roditelji reagiraju na nove reforme te šta može doprinijeti poboljšanju obrazovnog sistema ekipa portala Raport razgovarala je sa Elmom Dizdarević, potpredsjednicom Upravnog odbora Vijeća roditelja KS.

U razgovoru za Raport kazala je kako i tokom ove školske godine roditelji su suočeni sa velikim brojem izazova.

 – Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo je najavila kurikulum reformu gdje će se aktivnost samih učenika povećati. Nadamo se da će ova reforma dobro donijeti učenicima, bez obzira što je cijeli proces oko nje ubrzan. Smatramo da kada se krene u realizaciju ove reforme će se pronaći neki bolji vid učenja i praćenja za učenike, kazala je Dizdarević.

Dodala je kako se nada će ova reforma poboljšati uslove te da će cijela školska godina proteći dobro bez velikih izazova.

 – Nadamo se da će reforma poboljšati uslove. S druge strane, roditelji su suočeni sa raznim izazovima. Osvrnimo se na inflaciju i skok osnovnih životnih namirnica, ali i drugih potrebnih stvari za djecu. Veliki broj ljudi je na granici preživljavanja, pa je stoga nabavka ovih udžbenika svakako olakšala roditeljima mnogo. Udžbenici od I do IX razreda su obezbijeđeni i to je jedna velika stavka. Nadamo se da će biti sretan početak nove školske godine, a sve druge stvari ćemo vidjeti u nastavku, dodala je.

Je li sve spremno?

Kaže kako je roditeljima veliki problem i vrtoglav skok cijena.

 – Puno novca roditelji moraju izdvojiti za nabavku školskih predmeta, ali ne smijemo zaboraviti ni svu dodatnu opremu za sportski odgoj, likovnu kulturu, tehničku kulturu. Pored toga, tu je i odgovarajuća odjeća i obuća. Govorimo samo o jednom mjesecu, svakako u oktobru će se smanjiti troškovi, ali dijete ima svoje potrebe i o tome se mora voditi računa, istaknula je Dizdarević-

S druge strane, Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBIH smatra da se u ovu školsku godinu ulazi poprilično nespremno jer, kako kaže, nije još uvijek poznato kako će izgledati nova reforma kurikuluma – učenje.

 – Trenutno se odvija edukacija stručnog usavršavanja odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, direktora i pomoćnika direktora na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja. Dakle, to je zakonska obaveza, a ne volja niti želja radnika i poslodavaca. S druge strane, ova godina će početi da su roditelji oslobođeni finansijskih izdataka kada je riječ o kupovini udžbenika za djecu. Procedura je još uvijek u toku, kazao je Sivro.

Dodao je kako ni nastavnici niti direktori ne znaju kako će izgledati reforma, ali da Sindikat svakodnevno predlaže određene stvari te da se nada će Ministarstvo uvažiti njihove prijedloge i popraviti određene stvari.

 – Moram da kažem da postoje i određeni problemi kada govorimo o besplatnim udžbenicima. Naime, neće svi roditelji dobiti knjige nego će općine sufinisirati nabavku i još uvijek nije jasno kako će to funkcionirati u razrednoj nastavi. Kada je riječ o samom početku nastave, mi pripremamo prijem za prvačiće. Nastava će početi u školskim klupama. Nastavni proces bi trebao biti u punom kapacitetu, kazao je Sivro.

Savjeti stručnjaka

Psihologinja Alma Mahmutović-Katica govorila je o adaptaciji, promjenama koje polazak u školu sa sobom nosi, ali i kako se učenici i roditelji mogu suočiti sa svim novim izazovima.

 – Svako dijete prolazi određene promjene u svom razvoju, ali i psihofizičkom, emocionalnom, socijalnom razvoju. Odvajanje djeteta od roditelja, može nekada biti vrlo stresno za djecu, posebno ako govorimo o prvačićima. Oni su uvijek jedna osjetljiva kategorija. Mada, roditelji moraju da znaju da sve dođe na svoje u nekom određenom periodu, istaknula je Mahmutović Katica.

Između ostalog, kazala je kako postoje i metode koje pomažu prvačićima da se naviknu na školske klupe.

 – Mogli bi da imaju jednu pripremnu nastavu kod kuće, primjera radi ‘škola u kući’. To bi olakšalo sam dolazak u školske klupe, ali i suočavanje sa novim licima. Svakako određen stepen sigurnosti, trebao bi krenuti iz doma. Mislim da nekada jednostavno ne možemo znati, kada i na koji način će dijete reagirati. Svako dijete je individualno i ličnost za sebe, kazala je Mahmutović Katica.

Kada riječ o učenicima osnovih i srednjih škola, cijeli proces prilagođavanja je dosta jednostavniji jer su već naučili da idu u školske klupe.

 – Treba im samo možda jedna dodatna motivacija, da početak škole može biti zanimljiv, a ne tako ‘lijen’. Generalno, svi se trebamo uhvatiti ukoštac sa tim našim iskustvom da smo nekada bili lijeni po pitanju škole. Naravno, neka djeca vole da idu u školu i druže se, shvataju to kao dio igre. Mislim da generalno trebamo dodatno motivisati djecu da škola počinje i da se malo aktiviraju. Ti prvi dani u u školskim klupama su jako bitni za tu njihovu moždanu aktivaciju. Bitno je da krenu sa radnim navikama. Kako bi imali lične uspjehe, mi ih moramo motivisati, zaključila je Mahmutović Katica.