Nova školska godina je udar na budžet roditelja: Koliko to sve košta?

Opremanje osnovca može koštati rodtelje i do 500 KM.


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Početak nove školske godine dođe kao određeni stres ili opterećenje na budžet porodice pogotovo za one roditelje koji imaju više djece u osnovnoj ili srednjoškolskoj dobi, s obzirom da pripreme pred početak iziskuju određene troškove.

Ono što je sigurno kao veliko olakšanje došlo roditeljima jeste izdvajanje sredstava Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS za kupovinu udžbenika od 5. do 9. razreda.

Također, ovog ljeta su se određene sarajevske općine odlučile za pomoć roditeljima djece nižih razreda osnovne škole kroz kupovinu udžbenika, ruksaka i pribora.

Kako je za Klix kazala Merima Bečarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, troškovi kupovine udžbenika i pribora ovise od kvaliteta pribora, ruksaksa i sl. Ne treba zaboraviti da se od roditelja očekuje i kupovina garderoba, obuće i odjeće.

Bečarević kaže da, u prosjeku, komplet udžbenika za jedan razred osnovne škole, košta oko 200 KM, a da sve ukupno – sa kupovinom pribora i ruksaka – opremanje osnovca može koštati rodtelje i do 500 KM.

 – Naravno, sav taj trošak nije samo na početku školske godine, ima tu stvari koje moraju biti obezbijeđene tokom cijele godine, govori Bečarević.

Uvijek se, kada se spominje trošak pred novu školsku godinu, misli na osnovce. Međutim, nikako ne treba ni zanemariti srednjoškolce koji nastavkom svog školovanja zahtijevaju i obezbjeđenje dodatnih sredstava.

Foto: Envato

Bečarević kaže da je jedan od dodatnih troškova koji se javlja sa polaskom djece u srednje škole jeste i trošak prevoza.

 – To su već tinejdžeri koji imaju nove potrebe, u većini slučajeva to su učenici koji će srednju školu pohađati u drugoj općini što samim tim iziskuje i troškove prevoza i sl, kaže ona.

Također, u zavisnosti za koju srednju školu se učenici opredijele, ovise i troškovi.

 – Ono što je značajno jeste da određena zanimanja zahtijevaju dodatna sredstva kao što su frizeri, medicinska struka, mašinska struka – što dakle iziskuje kupovinu dodatnog pribora, materijala i sl. što samim tim dalje opterećuje budžet roditelja, nastavlja Bečarević.

Ono što Bečarević ističe kao veoma bitnu stvar jeste stipendiranje određenog broja učenika koji se odluče za deficitarna zanimanja, što je ocijenjeno kao jako pozitivno u smislu očuvanja zanata koja umiru ili koja postaju sve manje i manje popularna.

Iako načelno stoji da je obrazovanje besplatno, činjenica je da srednjoškolci u određenom iznosu participiraju upis u upravo srednje škole.

 – Vrši se izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i mi smo, kao Vijeće roditelja, bili dio komisije koji je davao taj prijedlog. Skrenuli smo pažnju na dio koji se tiče upisa u srednje škole gdje učenici plaćaju određenu upisninu odnosno participaciju koja se razlikuje od škole do škole – kreće se od 20 KM, a u nekim školama je to do 100 KM, kaže Bečarević.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo je u kontaktu sa resornim ministarstvom i predložili su nacrt da se učenici oslobode tog plaćanja, jer je, kako je kazala Bečarević, ministarstvo u obavezi da obezbijedi ta sredstva i da školovanje zaista bude besplatno.