Počela borba za učenike: Niko neće da se školuje za poljoprivredu

U Srednjoj poljoprivrednoj školi "Sanus futurum" u Sanskom Mostu započeli su promotivnu kampanju u svim gradovima i općinama na području Unsko-sanskog kantona, kako bi pokušali privući učenike da pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Ovo je jedina stručna škola u oblasti poljoprivrede u USK, a proteklih godina dovedena je na sam rub opstanka zbog sve manjeg broja učenika. Prema riječima direktora ove obrazovne ustanove Senada Tičevića, iz godine u godinu upisuju sve manji broj učenika, a trenutno imaju svega 52 đaka.

 – Ovih dana organizovali smo posjete učenika završnih razreda osnovnih škola iz drugih lokalnih zajednica, kako bismo im predstavili ono što nudi naša škola. Također, resorno ministarstvo obrazovanja će nam pomoći u subvencioniranju troškova boravka u našem internatu. Nadamo se da će se u društvu promijeniti percepcija kada se radi o školovanju u poljoprivredi i da ćemo uspjeti pridobiti učenike sa strane, istakao je Tičević.

Prema njegovim riječima, u sklopu škole postoji internat, čiji je kapacitet 80 mjesta, kao i kuhinja, pa je time omogućen i adekvatan smještaj za učenike iz drugih sredina.

Zbog aktuelnih migracija stanovništva, sve su praznije škole na ovim prostorima, što je razlog drastičnom smanjenju broja učenika i u ovoj školi. Među preostalim učenicima, najmanje je onih koji žele da se školuju u oblasti poljoprivrede, pa su problemi škole iz godine u godinu sve veći, pišu Nezavisne.

“Sanus futurum” je osnovan prije 25 godina u saradnji sa švedskom organizacijom SIDA i škola je zamišljena kao moderna ustanova za obrazovanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Škola raspolaže velikim prostorom, modernim uređajima te posjeduje vlastitu ekonomiju, voćnjak, mljekaru i druge sadržaje za izvođenje praktične nastave. U ovoj školi učenici se edukuju u oblasti poljoprivredne proizvodnje za zanimanja poljoprivredni, veterinarski i ekološki tehničar.