Ovo nikada ne kupujte djeci: Može lako privući predatore

Ovi predmeti ih, nažalost, mogu dovesti u vrlo opasnu situaciju.


Ilustracija: Školski.ba / Envato
Ilustracija: Školski.ba / Envato

Nedavno je na TikToku postao viralan video u kojem je objašnjeno zašto roditelji nikada ne bi smjeli kupovati personalizirane ruksake ili druge predmete s imenima svoje djece.

Objavu koja je u vrlo kratkom vremenu postala viralna objavila je mama i policajka Dena Iv (Dannah Eve), koja je u snimku objasnila da predmeti s djetetovim imenom mogu omogućiti, odnosno olakšati grabežljivcima da priđu djeci.

Lažni osjećaj

– Oni često koriste djetetovo ime za uspostavljanje lažnog osjećaja bliskosti i povjerenja, što se potom može iskoristiti da im se pristupi na lakši način. Iako se ovakve stvari mnogim roditeljima mogu činiti potpuno bezopasnima, personalizirani predmeti za dijete mogu lakše privući predatore, objašnjava policajka, koja tvrdi kako su ruksaci ili odjeća s dječjim imenima možda slatki, ali definitivno su nešto što roditelji nikada ne bi trebali kupovati svojoj djeci.

@dannah_eve

⚠️ PSA TO ALL PARENTS ⚠️ #femalesafety #keepyourkidssafe #safetytips #safetytip #femalesafetytips #familysafety #femalesafety #staysafe #stayawarestaysafe #momsafetytips #staysafeoutthere #thinksmart #lifesavingtip #lifesavinghacks #travelingalone #crimeprevention #dontbeatarget #girlswholivealone #ilivealone #dontwalkaloneatnight #dontwalkalone #situationalawareness #beawareofyoursurroundings #criminalmind

♬ original sound – Dannah Eve

Ime djeteta

Prema njenom mišljenju, ovi predmeti ih, nažalost, mogu dovesti u vrlo opasnu situaciju, a također je naglasila da ovo pravilo ne vrijedi za bebe jer su roditelji stalno uz njih, a ionako se još ne odazivaju na svoje ime. Ali za djecu školske dobi, koja već sama idu u školu i iz nje, ovi predmeti trebali bi biti strogo zabranjeni.

– Predatori sami po sebi ionako često ne izgledaju kao monstruozni ljudi, već se čine istinski dobrim i poštenim ljudima, a ujedno su i odlični u mamljenju djece. Ako znaju ime djeteta, još im je jednostavnije prići mu i pokušati razgovarati s njim. Da se razumijemo, čim neko izgovori ime djeteta i ono se okrene, ta osoba automatski ima prednost jer ima mogućnost natjerati to dijete da misli da ih poznaje ili da poznaje njegove roditelje’, objašnjava Iv, koja je podijelila ovaj video kako bi apelirala na roditelje da razmisle o kupovanju bilo kakvih personaliziranih stvari za dijete.