“Molim te, prestani plakati”: Savjeti kako se nositi sa stresom kad dijete neumorno vrišti

Najteže objašnjive i najstrašnije ispade bijesa kod odraslih izazivaju najmlađa djeca.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Čak i najstrpljivije majke katkad izgube živce zbog bebinog ili djetetovog plača, zbog čega se obično osjećaju loše. Mogu li se spriječiti takve situacije te izbjeći osjećaj grižnje savjesti i uplakane oči mališana?

Roditelji se svakodnevno suočavaju s teškom zadaćom – odgojem djece. Nadgledati djetetov razvoj, stvoriti toplu okolinu za njegov rast, te biti odgovoran za njihova najranija iskustva zna ponekad poprilično iscrpiti majke i očeve, stoga su iscrpljenost i stres normalna reakcija na izazove koji su pred vama. Kako s lakoćom savladati prepreke u odgoju i kako riješiti najčešće situacije koje nas iscrpljuju otkrivamo u nastavku.

Šta napraviti kada beba ne prestaje plakati?

Kao što je poznato, najteže objašnjive i najstrašnije ispade bijesa kod odraslih izazivaju najmlađa djeca. Novorođenče izgleda bespomoćno i nezaštićeno, ali njegovo je ponašanje mladim mamama često potpuno nejasno. Svi savjeti koje pročitate u literaturi za roditelje djeluju dok dijete slatko sniva u svojem krevetiću. No, čim počne neutješno plakati bez kraja i konca, mama gubi vjeru u svoje sposobnosti i razmišlja hoće li ti glasni jauci ikada prestati.

Ako takav snažni plač potraje dovoljno dugo, velika je vjerovatnoća da će izludjeti i najstrpljivije. U ženi se mogu javiti osjećaji potpune bespomoćnosti, misao da možda još nije bilo vrijeme da ima dijete, ukratko, očaj. Sve se to, zapravo, može lako objasniti. Trudeći se prilagoditi djetetu i otkriti zbog čega plače, mama se podsvjesno “zarazi” njegovom bespomoćnošću, nemirom i strahom, što dodatno pojačava djetetov plač.

Bolje je da se nakratko udaljite od djeteta. Da biste se smirili, katkad je dovoljno samo na čas izaći iz sobe u kojoj je dijete, nekoliko minuta odahnuti od navale bebina plača. Čak je djetetu bolje da je nakratko samo, nego uz nesigurnu i napetu majku koja je na rubu živaca.

Najvažnije što u tom trenutku treba razumjeti jest da vaša razdraženost nema veze s djetetom, nego je izazvano vlastitom nemoći. Ako se sami ne primirite, teško ćete smiriti i dijete. Negativna energija stvorena u tim uvjetima neće to dopustiti
ako ste sami, nazovite nekoga ne telefon tko vas može smiriti, ako već ne savjetom, onda svojim dobrim raspoloženjem i razumijevanjem.

S vremenom ćete biti sve iskusniji, lakše “čitati” signale što vašoj bebi točno treba i kako joj možete pomoći i samim tim bit ćete sigurniji u svoje postupke i smireniji. Više nećete na sebe prenositi djetetovu bespomoćnost.

Šta napraviti kada beba neprestano traži vašu pažnju?

Jednako tako poznata vam je i situacija kad postajete razdražljivi zbog djetetove stalne potrebe za vašom pažnjom. Što je dijete mlađe, više mu treba pozornosti. Međutim, i vi trebate dovoljno energije da to sve izdržite bez gubljenja kontrole. Možda provodite s djetetom svaki trenutak dok ono ne spava i nemate vrijeme za sebe? Vrijeme da se na miru odmorite i opustite, bez razmišljanja kad će se dijete probuditi, što sve treba pripremiti, kupiti, obaviti…

A ako imate dvoje ili više djece? Tada se možda osjećate poput robota koji neprestano obavlja jedne te iste zadatke i osjećate kao da vam cijeli svijet ide na živce. Takav je osjećaj signal da morate reorganizirati svoj život i pronaći vrijeme za sebe.

Vjerovatno mislite da je djetetu bolje da ste cijelo vrijeme uz njega i zato žrtvujete svoje potrebe. No, budite sigurni u to da je djetetu milije deset minuta provesti igrajući se s vama kad ste dobro raspoloženi, nego da ste cijelo vrijeme uz njega nezadovoljni i frustrirani.

Po mogućnosti ostavite dijete na čuvanje tati ili baki i djedu čim osjetite da ste na rubu snaga i da vam treba odmor. Ako nemate koga da vam pričuva dijete u tim trenucima, zanemarite sve one poslove koji se mogu obaviti i poslije kako biste vrijeme djetetova spavanja iskoristili za odmor.

Razmislite o tome da preko preporuke pozovete osobu koja će vam za određenu novčanu naknadu obaviti kućanske poslove koji vam oduzimaju najviše energije − čišćenje, glačanje, kuhanje i slično. Nikad vas ne bi trebalo biti sram tražiti pomoć i olakšati si život, a i odvojiti malo novca za takvu pomoć puno je bolja opcija nego da ste nesretni, pišu Roditelji.hr.