Grad u BiH: Učenici svih vjera zajedno iftarili

Mladi u ovom mjestu se druže i ne gledaju na razlike. Sve praznike skupa obilježavaju.


Foto: N1

Hristos Vaskrse! Ramazan Šerif Mubarek Olsun! Ovi natpisi jedan do drugog, u istoj ulici, u Bosnaskom Petrovcu istaknuti su kao čestitka pravoslavcima, ali i muslimanima. Vijeće mladih Bosanski Petrovac obilježilo je Uskrs i Vaskrs farbanjem i dijeljenjem jaja, a za Bajram će praviti baklave te njima počastiti sugrađane. Večeras su organizovali i zajednički iftar.

Zajednički iftar organizovan je u okviru projekta ‘Udruženi za bolje društvo’.

 – Spomenuti projekat implementiramo s ciljem povezivanja civilnog društva i jačanja kohezije u našoj zajednici. Cilj nam je organizirati edukacije o religijskoj raznolikosti, zajedničko obilježavanje tri praznika, organizacija veteranskog dijaloga i provedba najmanje pet lokalnih inicijativa u zajednici, rekao je Adnan Družić iz Vijeća mladih Bosanski Petrovac, piše N1.

U iftaru su učestvovali učenici osnovne i srednje škole, ali su tu bili i vjeroučitelji.

 – Meni je drago kada mladi ljudi uđu u crkvu znaju kako se trebaju postaviti, a i da kada uđu u džamiju trebaju izuti obuću. To je bogatstvo koje njegujemo u Bosanskom Petrovcu, rekao je Družić.

Ističe da je velika prednost Bosanskog Petrvoca što nema dvije škole pod jednim krovom i svi imaju svoju nacionalnu grupu predmeta.

 – Svi imaju mogućnost da uče jezik koji žele i historiju, rekao je Dražić.

Kaže da se mladi u ovom mjestu druže i ne gledaju na razlike. Sve praznike skupa obilježavaju. A s tugom konstatuje da ih je sve manje.

 – Kada sam ja išao u prvi razred škole imali smo dva razreda, ali i 5-6 područnih škola. Danas imamo jedan razred i jednu područnu školu. Što govori kako se broj stanovnika umanjuje iz godine u godinu, rekao je Dražić.

Kroz dosadašnje aktivnosti organizovana je posjeta više od stotinu mladih iz Bosanskog Petrovca religijskim objektima u Banjaluci.

 – Što se tiče samih praznika, prvi put zajedno proslavljamo ovako da smo svi zajedno. Ali često kada dođe dijaspora svi zajedno slavimo i bude zanimljivo, rekao je Dragoljub, a njegova najbolja drugarica Nejla dodaje:

 – Mi definitivno prevazilazimo različitosti. Ja ne znam jesam li ikada pomislila da li je Dragoljub pravoslavac, katolik ili musliman. Družimo se odmalena i nemamo prepreke u Bosanskom Petrovcu, što je prednost ove male sredine kod nas.