Pet odličnih mjesta za ostavljanje knjiga kako bi se podstaklo čitanje

Mnoga istraživanja pokazuju da je jednostavan pristup knjigama i njihova sveprisutnost veoma važna u razvoju kako djece, tako i odraslih. Ispitivanja porodične pismenosti naglašavaju vrijednost dostupnosti knjiga i vremena provedenog u čitanju kod kuće. Zapravo, to ima i logike – kada vam je nešto svuda nadohvat ruke, koristićete ga češće


Naš dom je prepun dječjih knjiga, a mislim da je najvažnija stvar to što smo ih rasporedili svuda po kući. Evo gdje sve držimo dječje knjige pa se slobodno poslužite nekom od naših ideja kako biste djeci dodatno približili ljepotu književnosti:

Hodnik

Da, želim da moja djeca više vremena provode sa knjigama, ali ih takođe koristim i za rješavanje kućnih problema. Živimo u Novoj Engleskoj gdje je zimi neophodna izuzetno topla odjeća. Umorna od jurnjave za djecom dok im obuvam čizme kako bismo izašli napolje, odvojila sam određeni broj naslova u hodnik tako da dijete koje je spremno, sjedi i čita dok čeka ostale da budu gotovi. Još jednu korist sam ovim izvukla – sve knjige koje ne želim da čitam pred spavanje, stavila sam u hodnik jer je to jedino mjesto gde se od mene ne očekuje da čitam naglas, prenosi mreza-mira.net.

Kuhinjska fioka

U našem domu je uvijek zbrka, a često mi je naophodno da najmlađe dijete postavim u visoku stolicu kako bih mogla nešto da uradim. Zato u fioci uvijek imam nekoliko knjiga da su mi nadohvat ruke kako bih mu dala da ih lista dok ja kuham. Razgovaramo o slikama u njima, on se zabavlja, a svi budu nahranjeni.

Ispred kupatila

S obzirom na to da nas u domaćinstvu ima mnogo, uvijek neko čeka kako bi došao na red za kupanje. U samom kupatilu nema dovoljno prostora da se drže knjige i zato su one odmah ispred da dijete koje čeka svoj red ima čime da se zabavi.

Uz igračke

Dok sam radila u vrtiću, shvatila sam da kada djeci uz igračke stavite i odgovarajuće knjige, one prirodno postaju dio dječje igre. Isto važi i za knjige u vašem domu. Dječji kuvari, ili čak i oni za odrasle, smješteni u dečje kuhinje neminovno dovode do razrađivanja „recepata“ i spremanja „hrane“. Knjige sa uspavankama kraj plišanih igračaka i lutaka proizvešće predivne „priče za laku noć“. Knjige o gradnji i kućama u kombinaciji sa kockama podstiču kreativno zidanje. Povremeno organizujemo i neki poseban scenario u kome knjige takođe igraju aktivnu ulogu, na primjer pravimo zoološki vrt od plišanih igračaka.

Skrivene u podrumu

Da, ovo se direktno kosi sa principom pristupačnosti, ali s dobrim razlogom. Kada djeca neku knjigu ne vide duže vrijeme, ponovno pojavljivanje daje im razlog za slavlje. Recimo, praznične i sezonske knjige sklanjam kada im prođe vrijeme i onda zajednički uživamo dok ih iznova otkrivamo sljedeće godine. Često pravimo pauze i sa popularnim serijalima pa im se vraćamo posle par mjeseci. Gdje god da ih držite, skrivanje knjiga će vam pomoći da porodičnu biblioteku održite zanimljivom.

(Školski.ba)