Koga “okriviti” za djetetov temperament?

Temperament vašeg djeteta je jedinstven i to ga čini onim ko jest. Neki roditelji reći će kako je dijete “naslijedilo” njihovu narav, dok će drugi komentarisati kako je “svoje” ili potpuno suprotno vama


Temperament vašeg djeteta je jedinstven, a postoji najmanje devet karakteristika koje ga čine. To može biti dobra ili loša stvar, ovisno kako gledate na vlastiti temperament, prenosi djecjaposla.com.

Što je to u stvari temperament?

Smatra se da postoji najmanje devet karakteristika temperamenta uključujući:

Nivo aktivnosti

Radi se o nivou fizičke aktivnosti koju dijete treba. Dok je nekima dovoljan minimum, druga djeca doslovno mogu visjeti s lustera cijeli dan.

Ritam

Neka djeca imaju ustaljene obrasce ponašanja pa su gladna uvijek u isto vrijeme ili pak odlaze na počinak u isto doba. Druga djeca nemaju tako određen dnevni ritam i nikada ne znate kada će vas “iznenaditi”.

Pristup

Sigurno ste primijetili kako su neka djeca, a možda i vaša, otvorena za isprobavanje novih stvari, s lakoćom upoznaju nove ljude, kušaju nove okuse. Druga djeca imaju zadršku prema svemu nepoznatom, od ljudi do aktivnosti.

Prilagodljivost

Neka djeca se lakše priviknu na promjene, druga znatno teže.

Intenzitet

Intenzitet djeteta se “opisuje” količinom energije koju ono pokazuje u određenoj situaciji.

Raspoloženje

Jedna su uglavnom dobro raspoložena tijekom cijelog dana, dok su druga često loše volje.

Pažnja

Djeca imaju različit stepen zadržavanja pažnje, kraći ili duži.

“Ometljivost”

Pokazuje stupnja lakoće kojom se dijete može omesti dok nešto radi.

Prag osjetljivosti

Neka djeca reaguju na blagu stimulaciju, na primjer ako ih samo pozovete. Drugoj treba malo konkretnija stimulacija u obliku glasnog ponavljanja naredbe ili vikanje.

Gornjih 9 karakteristika čini djetetov temperament. Neka djeca se smatraju lakom – predvidljiva su i prilagodljiva, pozitivno pristupaju novim stvarima.”Teška” djeca često se bore sa svojim emocijama i nisu oduševljena novim iskustvima.

Urođen ili naslijeđen?

Je li temperament nešto s čime se rađamo ili ga nasljeđujemo? Svaka od ovih teorija ima svoje pristaše. Dijete karakter počinje pokazivati u dobi od oko četiri mjeseca – možda je sretno i zadovoljno, a možda mu je teško ugoditi. No, stručnjaci smatraju da zahtjevna beba ne mora nužno odrasti u teško dijete. Također, dijete koje zbog svoje dobi ima različite burne reakcije ne treba odmah osuditi kao dijete “teške” naravi.

(Školski.ba)