Ovo je nastavnica koja je dala svoj život kako bi spasila učenike

Svoj život dala je za učenike. Imala je 26 godina.


Foto: Facebook

U terorističkom napadu 11. maja 2021. godine u Ruskom gradu Kazanju poginula je Elvira Ignatieva, heroina grada koja je život dala za djecu. Imala je 26 godina.

Nastavnica engleskog jezika Elvira Ignatieva poginula je 11. maja u oružanom napadu na školu u Kazanju, a širom Rusije su osvanuli bilbordi sa njenim likom.

Prema riječima očevidaca, kada se na vratima škole pojavio ubica Ilnaz Galiaviev, nastavnica je bila prva na putu napadača. Pored nje je bio učenik, u djeliću sekunde uspjela je da ga odgurne, dajući mu priliku da pobjegne.

Nakon toga je učenika pokrila svojim tijelom i tako ga zaštitila od oružija, zadobivši smrtnu ranu dok je ubica pucao u nju i djecu koju je branila svojim životom, pišu Dnvijesti.com.

Ovog kobnog dana Elvira Ignatieva održala je čas engleskog jezika učenicima 5. razreda, izašla u hodnik kada je čula buku i tada je ubijena.

Ukupno je pet godina radila kao nastavnica i bila je veoma strastvena u svojoj profesiji. Škola izvještava da je Elvira 2018. godine zauzela drugo mjesto na okružnom takmičenju iz pedagoških vještina “Učitelj godine 2018“ i dobila nagradu za pobjedu na takmičenju “Naš novi učitelj“.

Ispostavilo se da je nastavnica sa svojim budućim ubicom bila godinu dana u istim zidovima škole, ali ona nije predavala u njegovom razredu.