Osnovne škole u Novom Sarajevu dobile 200 prečišćivača zraka

Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima da bi se osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa.


Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo

Osnovne škole u općini Novo Sarajevo dobile su 200 mobilnih prečišćivača zraka.

Uručivanje ovih uređaja je jučer, 28. januara, upriličeno u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, a uručivanju su prisustvovali i direktori osnovnih škola.

Kako je saopćeno, ovo je rezultat aktivnosti u okviru “Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Prečišćivače je dobilo svih deset osnovnih škola koje se nalaze na području ove općine.

 – Kao ljekar i kao načelnik danas sam sretan što smo napravili ovaj iskorak. Svi znamo da je ovo tek kap u čaši, sitni doprinos zaštiti zdravlja i suočavanja s velikim problemom i izazovom zagađenja zraka u Sarajevu. Onečišćenje nećemo riješiti ovim potezom, ali možemo barem doprinijeti da mjesto gdje naša djeca provode najveći dio svog vremena radnim danima bude sigurnije i zdravije. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge jedinice lokalne samouprave, izjavio je načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović.

Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima da bi se osigurala, kako je navedeno, optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa.

Spomenutim projektom je za nabavku ovih uređaja osigurano 50.000 KM, dok je Općina Novo Sarajevo izdvojila 25.000 KM.

 – Sarajevo je često na listama najzagađenijih gradova na svijetu. Moramo u svim aspektima našeg rada razmisliti o tome kako unaprijediti lokalne usluge i kako zajednički raditi na smanjenju zagađenja i njegovih posljedica. Od danas možemo kazati da će 6.000 osnovaca imati čišći zrak u učionicama. To je tek početak. Izuzetno sam zahvalan partnerima iz Švedske i UNDP-a koji su sufinansirali ove aktivnosti. Uz takvu saradnju mnogo lakše se suočavamo s izazovima koji su pred nama, dodaje Tanović.

Kroz PIPLS se, kako je istaknuto, uspješno realiziraju i druge brojne aktivnosti u lokalnim zajednicama širom zemlje. Cilj je unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

 – Pored ovih aktivnosti, s UNDP-om, kroz projekat PIPLS, radimo na nekoliko drugih velikih projekata, poput rekonstrukcije Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i uređenja Park šume Hum. Pred nama je mnogo projekata kojima će se po realizaciji unaprijediti kvalitet života građana Novog Sarajeva, zaključio je načelnik Tanović.

Direktor Osnovne škole “Velešićki heroji” Kenan Trebinjac se obratio u ime koordinacije direktora osnovnih škola u Novom Sarajevu.

 – Hvala donatorima i svima koji su bili uključeni u ovaj proces. Nadam se da ćemo i u budućnosti ostvarivati pozitivnu saradnju i imati partnere u vama, rekao je Trebinjac.

Prečišćivači su osigurani za škole Čengić Vila I, Grbavica I, Grbavica II, Hrasno, Kovačići, Malta, Pofalići, “Velešićki heroji”, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” i Osnovnu muzičku i baletsku školu Novo Sarajevo.

 – Nadamo se da smo primjer drugima i da ćemo ovaj program ubrzo proširiti i na sedam srednjih škola koje se nalaze na području općine Novo Sarajevo. Na nama je da nastavimo raditi i zagovarati aktivnosti i programe kojima će se olakšati život naših najmlađih, poručio je Sanel Dragolovčanin, predstavnik Vijeća roditelja, prenosi Klix.ba.