U ovom kantonu u BiH počelo drugo polugodište, nastava se odvija u školama

Nastavni proces jutros je počeo u drugom polugodištu po konvencionalnom modelu.


Foto: Vlada TK

U osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu jutros je počelo drugo polugodište. Učenici se nalaze u školskim klupama, a nastavak daljeg obrazovnog procesa, odnosno modela po kojem će se on odvijati, nametat će epidemiološka situacija.

U 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu nastavu pohađa skoro 36 hiljada učenika, dok je u 33 srednje škole njih blizu 14.500. Za sve njih nastavni proces jutros je počeo u drugom polugodištu po konvencionalnom modelu.

Povodom početka nastave u drugom polugodištu ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković posjetio je Osnovnu školu Centar u Tuzli, kazavši da nastavni proces nema alternativu.

 – Pratit ćemo broj zaraženih učenika i nastavnika, u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK te ćemo donositi odluke o eventualnom prelasku na online model nastave, ali sve u saradnji sa menadžmentom škola kao i sa lokalnim HES-om, rekao je Baraković.

Nastava se u svim školama na području Tuzlanskog kantona odvija po standardnom modelu, a škole su spremne i na druge, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

  – Iza nas su već dvije godine borbe protiv pandemije i mislim da je obrazovni proces mnogo pretrpio. Pokazalo se da je redovni nastavni proces najbolji proces, da je djeci mjesto u školi i školskim klupama ali opet ćemo slušati struku i ono što nam kaže Kantonalni krizni štab to ćemo i poštovati, istaknuo je Baraković

Model po kojem sa epidemiološkog aspekta funkcionišu obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu vidljiv je i kroz Osnovnu školu Centar.

 – Nastava je organizovana tako da jedno odjeljenje zauzima jednu učionicu te profesori ulaze u učionice kako bi se izbjegao svaki suvišan kontakt sa djecom po hodnicima. Na ulazu u školu djeci mjerimo temperaturu i komuniciramo sa roditeljima, kazao je direktor škole Samir Suljanović.

Na kraju kažimo i to da su u Tuzlanskom kantonu trenutno koronavirusom aktivno zaražene 3.142 osobe, a nadleži su naveli da je kroz kliničke slike evidentna dominacija omikron soja. Građane su pozvali na vakcinaciju, uz pštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.