Počinje nastava, ali… Škola bez klupa, učenika i nastavnika?

Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu, kažu da u učionicama nema klupa, a ni dovoljno kadra?


Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u KS-u danas počinje. Međutim, kako stvari stoje, učenici Osnovne škole Šip nemaju gdje doći na nastavu.

Naime, roditelji učenika koji pohađaju ovu školu, kažu da u učionicama nema klupa, a problem je i nastavni kadar.

Bojkot

Roditelji su Ministarstvu za odgoj i obrazovanje uputili apel da što prije počnu rješavati probleme u ovoj školi. Prema nezvaničnim informacijama koje imaju, u školi u drugom polugodištu ostaju samo tri prosvjetna radnika koja su radila sa djecom u prvom polugodištu, a bili su primljeni na period od tri mjeseca, prenosi Oslobodjenje.ba.

Konkurs za prijem nastavnog kadra za ovu školsku godinu nije mogao biti raspisan prije otvaranja škole koja je na vrat na nos otvorena 1. novembra 2021, jer škola nije bila upisana u Poreskoj upravi.

– Promjena kompletnog nastavnog kadra će veoma negativno uticati na učenike nakon svih promjena koje su do sada prošli. Nema informacija, nema klupa, nema imena razrednika pa neka ne bude ni djece, poručuju roditelji koji razmišljaju i o bojkotu nastave ukoliko se situacija ne promijeni.

Veliki broj roditelja najavljuje povratak učenika u prvobitno upisane škole ukoliko se ovaj problem ne riješi, dok oni odlučni da djecu zadrže u ovoj školi planiraju iscrpiti sve moguće načine da se ovaj problem riješi u najboljem interesu djece.

– Zaista se nadamo da nećemo biti prinuđeni da poduzimamo krajnje korake u tom procesu koji bi se ogledali u građanskom neposluhu odnosno u bojkot nastave na način da djecu ne šaljemo u školu, dodali su.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, kaže da su na probleme u ovoj školi upozoravali i Ministarstvo i Vladu KS-a.

– Već dva puta smo kao Sindikat slali inspekciju. Prvi put inspekcija je utvrdila nepravilnosti i izrekla mjeru upozorenja. Prije nekoliko dana smo ponovo poslali inspekciju upravo zbog toga što se prijem radnika u tu školu ne radi u skladu sa zakonom. Sama konkursna procedura nije urađena sa zakonom. Nema direktora ni v.d. direktora nego funkciju direktora obavlja ovlašteno lice. Potvrđeno nam je da u toj školi po ugovoru o djelu jedno lice radi poslove sekretara, što je potpuno nezakonito. Nije nam jasno zašto resorno ministarstvo i Vlada taj problem ne riješe, istakao je Sivro.