Osnovci i srednjoškolci u TK i ZDK novu školsku godinu započinju u školskim klupama

Svi učenici se vraćaju u školske klupe.


Djeca u školi / Envato
Djeca u školi / Envato

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona da novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasičan način.

To znači da će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u tom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole te da će školski čas trajati 45 minuta. Na isti bi na način trebala početi i nastava u novoj, akademskoj 2021./2022. godini za oko 3.500 studenata Univerziteta Zenica.

– Meni je jako drago da je Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva dao tu vrstu preporuke, jer smo, u analizama našeg ministarstva, primijetili određeni pad kvaliteta nastave, što je, na neki način, bilo i za očekivati. Tako da, 1. septembra, u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola kreće nastava na području ZDK-a, a prvi ponedjeljak u mjesecu oktobru i nastava na Univerzitetu Zenica, kazao je nakon današnje sjednice Vlade ZDK resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo će, napominje, pripremiti i instrukciju svim osnovnim i srednjim školama o načinu, odnosno modelu izvođenja nastave.

– Spremno je, ukoliko dođe do značajnijeg porasta broja oboljelih od koronavirusa, da se pređe na jedan od modela nastave koji smo koristili tokom prošle školske godine, uključujući i potpuni prelazak na online. Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, ističe Kozlić.

Nastava će se, podvlači, odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija. Ministarstvo je, napominje, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić ističe kako je to tijelo “u permanentnom zasjedanju”.

– Što se tiče epidemiološke situacije na području ZDK-a, ona se, onako kako smo i najavljivali, blago usložnjava. Imamo nešto veći broj oboljelih ljudi. To nije neočekivano, s obzirom na dešavanja i u našoj okolini, kazao je Jupić.

Podvlači kako, ipak, nisu donosili nove mjere „u smislu pooštravanja epidemioloških mjera“, ali najavljuje da će pratiti situaciju i u skladu s tim reagirati.

– U slučaju dodatnog pogoršanja, imamo, za sve eventualne situacije, spremne mjere i ono što bi mi predložili Vladi ZDK. Ali, ja se nadam da, u saradnji sa građanima – kako je bilo i u proteklom periodu; poštivajući epidemiološke mjere, vakcinacijom stanovništva…nadam se da ćemo izbjeći barem one najoštrije epidemiološke mjere, ističe Jupić.

ZDK je, napominje, pripremio 60 vakcinalnih punktova, a i vakcina ima dovoljno. Svakim je danom i manji otpor vakcinaciji, kojom je, procjenjuje, do sada obuhvaćeno od 15 posto stanovištva tog kantona. Vakcinacija je, ističe, jedini i najbrži izlaz iz ove krize te čine sve da što spremniji dočekaju „četvrti val koronavirusa“. Građani se već nekoliko sedmica mogu vakcinisati i bez najave.

– Naši su bolnički kapaciteti imali prilike da iskoriste, na najbolji mogući način, u smislu odmora zdravstvenog kadra koji je bio preopterećen. Ja im čestitam na svemu što su uradili na zaštiti zdravlja stanovništva ZDK. Prilagodili su postojeće kapacitete. Znači, zdravstvo ZDK-a je spremno da odgovori svim izazovima. Iskreno, kao čovjek i ljekar se nadam da više nikada nećemo biti u onako teškoj situaciji, u kakvoj smo bili u aprilu ove godine, napominje Jupić.

U Tuzlanskom kantonu školska godina počinje 1. septembra prema redovnom planu

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona nastava za učenike osnovnih i srednjih škola počet će prvog dana mjeseca septembra, po redovnom planu i programu uz poštivanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

U okviru priprema za novu školsku godinu bit će ažurirani planovi za vanredne situacije u školi, koji moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19, kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelu osobu.

– Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije, izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Bit će izvršena analiza o ukupnom broju uposlenih po ustanovama, broju vakcinisanih sa jednom ili obje doze, kao i broju onih koji su prebolovali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, te broju onih koji nisu niti vakcinisani, niti su prebolovali COVID-19.

Naredna analiza stanja bit će urađena polovinom septembra, te će tada u skladu s epidemiološkom situacijom biti donesena odluka o nastavku modela obrazovanja.

Kako je potvrdio ministar nauke i obrazovanja Elvis Baraković, zakupljena je platforma u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kako bi spremno mogli preći na online sistem ukoliko bude potrebno.

Pored priprema u segmentu COVID-19, Vlada TK danas je donijela i odluke kada je riječ o kapitalnim ulaganjima u obrazovne ustanove Tuzlanskog kantona, prenosi Fokus.ba.

– Odobrena su sredstva za realizaciju 16 kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja. Ukupna vrijednost donesenih odluka je 329 hiljada KM, a sredstva će biti raspoređena na projekte koje su kandidirale obrazovne ustanove prema resornom ministarstvu, izjavio je ministar Baraković.