Kada je dijete spremno za svoj prvi korak?

Da bi se dijete počelo oslanjati na svoje noge i bilo spremno za prve korake, trebaju biti zadovoljeni razni tjelesni, neurološki, ali i emocionalni uvjeti. Stoga, djeca 'ne kasne', nego samo još nisu spremna.


Foto: Envato
Foto: Envato

Tek rođenoj bebi trebat će određeno vrijeme da joj pokreti postanu koordinirani i kontrolirani. Međutim, sa svakim novim mjesecom napredak je sve očigledniji. Ona vrlo brzo počinje i ciljano pružati ruke prema željenom predmetu. Tokom svog intenzivnog razvoja u prvoj godini života dijete postiže sve veću kontrolu mišića koji povezani sa živcima tvore neuromuskularni sistem.

Osnovni preduslovi koji moraju biti zadovoljeni da bi dijete moglo stati na noge i počelo hodati svakako su razvijenost velikog i malog mozga, zrelost živčanih centara i odgovarajući razmjer između dužine, odnosno veličine, nogu, trupa i glave.

Dijete najprije počinje dizati bradu, zatim slijedi kontrola ruku i gornjeg i donjeg dijela trupa, kontrola šaka i na kraju kontrola nogu. Nakon toga ono samo staje na noge, potom hoda uz pomoć roditelja i na kraju počinje samostalno hodati. Teško je reći ko se više veseli tim prvim koracima, dijete ili njegova porodica. Dijete sve manje ovisi o odraslima, može samostalno odlučivati u kojem smjeru želi krenuti, koji će predmet dohvatiti i kada će to učiniti.

Njegovi su prvi koraci, dakako, još nesigurni i trebat će još puno vježbe dok ne bude moglo sigurno hodati i bezbrižno trčkarati naokolo. Dijete često zauzima raskoračni stav jer mu on osigurava održavanje ravnoteže pa tako može duže ostati na nogama. Podignute i široko razmaknute ruke također mu pomažu da bude sigurnije na nogama. S vremenom će usavršiti brzinu i kut hodanja, širinu i dužinu koraka, a razmak između stopala postajat će sve manji.

Ono što roditelji svakako moraju zapamtiti jest činjenica da postoje goleme razlike među djecom kad je riječ o njihovim prvim koracima.

Svako dijete ima svoj ritam razvoja

Treba naglasiti da i kod potpuno zdrave djece ne možemo primijeniti jedinstveno pravilo po kojemu bi ona trebala prohodati baš u određenome mjesecu života. Postoje djeca koja prohodaju već u osmom mjesecu, dok druga svoje prve samostalne korake naprave tek u 14., 15. ili 16 mjesecu. Roditelji samo trebaju voditi računa da mu budu oslonac i da ga potiču na kretanje.

Djetetovi prvi koraci istodobno pobuđuju ponos i strah roditelja. Naime, većina se boji da će se njihovo dijete povrijediti. Tada se mnogi od njih počinju uplitati u prirodan proces djetetovog razvoja. Podmeću ruke pod dijete kako ne bi palo kad izgubi ravnotežu, vode ga za ruke misleći kako će time ubrzati proces pa će ono prije prohodati, pridržavaju ga za trup kada dijete pokušava sjesti ili stajati… Roditelji čine sve ono što bi dijete trebalo činiti samostalno, dajući mu time na znanje da na njima leži sva odgovornost vezana uz njegovu sigurnost.

Naravno, roditelji ne razmišljaju na taj način, ali djetetova podsvijest da. Zbog tog uplitanja, mnoga se djeca naviknu na to da teške poslove za njih obavljaju drugi ili da im barem uvelike u tome pomažu. Sasvim je logično da dijete mora puno puta pasti prije nego što prohoda.

Ali ako mu roditelji stalno pomažu i hvataju ga, šalju mu poruku da je padanje bezopasno, jer ono još nikada nije osjetilo posljedice pada. Osim toga, djeca koja znaju da ih niko neće uhvatiti, padaju znatno rjeđe, jer postanu opreznija, dobro znaju da mogu računati samo na sebe.

Dakako, ako vidite da se dijete opasno približava nekom oštrom kutu, spriječite to na vrijeme. Kad je riječ o udarcima u glavu, stručnjaci smatraju da su udarci o ravnu površinu uglavnom bezopasni. Naime, djeca imaju neku vrstu prirodnog zaštitnog mehanizma pa ozljede pilikom nezgoda nisu tako česte kao što se misli. Osim toga, da bi dijete shvatilo što je to padanje, mora ga osjetiti na vlastitoj koži, pišu Roditelji.hr.

Razvoj motorike iz mjeseca u mjesec

0-1 mjesec

Ruke i noge su krute, a tijelo i vrat mekani. U uspravnom položaju tijela, glavica se naginje, a ruke i noge su blago savijene. U položaju na trbuhu beba će glavu položiti na stranu, guzu isturiti prema gore, koljena podviti pod trbuh. Ruke će položiti uz prsa, a laktove saviti. U položaju na leđima ruke i noge su poluzgrčene, a držanje tijela je simetrično.

1-2 mjeseca

Dijete odiže glavu i ramena od podloge, a šake su mu poluotvorene.

2-3 mjeseca

Dok leži na trbuhu, dijete se oslanja na podlaktice.

4-6 mjeseci

Dijete sjedi uz lagani oslonac, glavu čvrsto drži. Kad leži potrbuške, okreće se na leđa. Ako dijete držimo uspravno, odupire se nogama o podlogu.

7-9 mjeseci

Već može nakratko sjediti bez oslonca, okrenuti se s leđa na trbuh, podizati do sjedećeg položaja uz pomoć roditelja (8 mj.), samo se podignuti kako bi sjelo (9 mj.), stajati uz pridržavanje te puzati.

10-12 mjeseci

Dijete se samostalno podiže u stojeći položaj te hoda uz pridržavanje. S godinu dana hoda uz držanje za jednu ruku, saginje se kako bi dohvatilo neki predmet te puže.

13-16 mjeseci

Dijete stoji na nogama i bez oslonca održava ravnotežu, može samostalno napraviti desetak koraka. S 14 mjeseci može čučnuti i ustati, s 15 mjeseci samostalno hoda, a sa 16 mjeseci trčkara naokolo.

18 mjeseci

Nogom gura loptu, penje se uza stepenice tako da se jednom rukom pridržava za ogradu, premješta predmete, samostalno sjeda na stolac.