Sarajevo: Roditelji žele povratak učenika u škole

Roditelji smatraju da je bilo dovoljno vremena da se pripreme svi uslovi u školama kako bi se obezbijedila kontinuirana nastava u školskim uslovima.


 – Želimo povratak učenika u škole, uz stopostotno objezbjeđenje epidemiološko-zdravstvenih uslova, zaključak je sa redovne sjednice Upravnog odbora (UO) Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo (KS).

Zaključak je donešen jednoglasno, a posebno je istaknuto kako su roditelji svjesni opasnosti koje nosi pandemija, ali i da je bilo dovoljno vremena da se pripreme svi uslovi u školama kako bi se obezbijedila kontinuirana nastava u školskim uslovima.

Isto tako, UO neprihvatljivim smatra odvijanje nastave po modelu dan u školi, dan kod kuće, a kako je navedeno u određenim istupima Ministarstva. UO VR isto tako podržava i očekuje dosljedno provođenje “Priručnika za organizaciju i realizaciju odgojno-obrazovnog procesa u okolnostima pandemije COVID-19, a koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS pripremilo u junu ove godine.

Od Ministarstva se isto tako očekuje da jasno propiše model i proceduru za učenike koji iz zdravstvenih razloga, svojih ili ukućana, nisu u mogućnosti pohađati redovnu nastavu, te da im se obezbijedi praćenje nastave u realnom vremenu online. Izdavanje rješenja za ovu kategoriju djece treba da bude predmet dogovora nadležnih ministarstava, na način da to neće stvarati dodatne troškove porodicama.

Svakako, Vijeće roditelja će poštovati odluke epidemiološko-zdravstvenih autoriteta u KS, FBiH i BiH ukoliko dođe do pogoršanja epidemioloških uslova, no isto tako očekuje od istih tih autoriteta da imaju na umu činjenicu da je psihološko zdravlje učenika na prvom mjestu, te kako su svi autoriteti iz ove oblasti potvrdili da je dosadašnji model izvođenja nastave poguban za mentalno zdravlje. Ništa manje, dosadašnjim modelom ugrožen je i cjelokupni obrazovni pa i odgojni proces.

UO je svakako naglasio i mnoštvo drugih problema koji se ponavljaju a posebno nedostatak asistenata u inkluzivnoj nastavi, ponovno kašnjenje s raspisivanjem konkursa za prijem nedostajućeg nastavnog osoblja, što prouzrokuje stalne promjene u učionicama, neprilagođeni nastavni planovi, nedostatak pedijatara te nepostojanje COVID ambulanti, ili bar razdvojenih ulaza, za školski uzrast, te brojnih drugih izazova i nedostataka na koje nadležni ne daju odgovor, a još rjeđe rješenje.

UO Vijeća roditelja poziva roditelje i prosvjetne radnike da budemo društveno odgovorni i da se vakcinišemo, zbog zaštite zdravlja nas i naših porodica.