Organizovanje nastave za djecu u domu Bjelave: Školske klupe ništa ne može zamijeniti

U KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave boravi 77 djece, od toga je osmero u JU Studentski centar.


Online nastava i kombinovani model stvaraju poseban stres porodicama. Međutim, stanje je još teže i kompleksnije u ustanovama za brigu o djeci koje moraju biti spremne za sve ove izazove. U KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave trenutno boravi 77 djece, od toga osam mladih osoba boravi u JU Studentski centar Sarajevo, koji se nalaze na redovnom studiranju.

Individualni pristup

U objektu Mali porodični dom u Blagovcu, u općini Vogošća, boravi osmero djece, dok je šestero u Malom porodičnom domu, koji je dom dobio od Općine Centar na korištenje.

– U našoj ustanovi u ovom momentu 22 djece pohađa osnovnu školu, petero srednju školu, dok je 11 djece uključeno u proces školovanja u specijalnoj školi. Online nastava u toku 2020. donijela je nove poteškoće zbog nedovoljnog broja tehničke opreme za djecu. Ali zahvaljujući školama i fizičkim licima, taj problem smo riješili. Škole koje naša djeca pohađaju su imale razumijevanja za našu ustanovu, jer svako dijete je zahtijevalo individualni pristup u radu, što je bilo teško organizovati. Pomoć u praćenju i izradi domaćih zadaća pružali su i uposlenici, koji su sistematizacijom radnih mjesta raspoređeni na druge poslove. Ipak, sva djeca su uspješno završila razred i upisala naredni. Online nastavni model sam po sebi nosi mnoge izazove i poteškoće i za biološke porodice, a pogotovo za djecu koja žive u kolektivnom smještaju, kazala je Larisa Mahmutović, šef stručne službe u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, piše oslobodjenje.ba.

Naglasila je da pored online nastave namijenjene tipičnoj djeci, ne smijemo zaboraviti djecu s poteškoćama koja nastavu pohađaju u JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica i JU Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje s kojim su imali odličnu saradnju.

Početak drugog polugodišta je planiran na isti način, odnosno kombinovana nastava za djecu do petog razreda te online za starije razrede.

– Nadamo se da će se sva djeca vrlo brzo vratiti u školske klupe, dodala je Mahmutović.

Odrastanje

Tokom raspusta za mališane su organizovani jednodnevni izleti na Igman, Trebević i Barice. Zbog epidemiološke situacije, izleti su organizovani za manje grupe s ograničenim brojem djece. Iz istog razloga višednevni boravci u prirodi, kao što je bila praksa ranijih godina, nisu realizovani.

Inače, Dom Bjelave je obilježio 121 godinu postojanja. Od osnivanja Dom je, potvrđujući društvenu opravdanost postojanja, prevashodno pružao punu uslugu korisnicima, poticao svoj kadar na usavršavanje, ulagao sredstva u opremu i stvaranje što boljih uslova za odrastanje djece.