Odvikavanje od pelena: Roditelji isprobali poznatu metodu pa podijelili svoja iskustva

Možda vam zvuči nevjerovatno da dijete možete odviknuti od pelena u tri dana, ali uz ovu metodu to se može ostvariti.


Foto: Envato
Foto: Envato

Mama Caroline Starr, za Todaysparent testirala je metodu skidanja iz pelena u tri dana, koju je detaljno opisala Lora Jensen svojoj u e-knjizi ‘3 Day Potty Training’ i prenijela svoje iskustvo.

Ako ste i vi jedni od roditelja koji ovoga ljeta imaju plan svoje dijete naviknuti na tutu, ovo vam iskustvo može biti itekako korisno.

Dugo smo se mučili…

Kao i mnogi roditelji prvi put, imali smo ideju da će se naš sin sam odviknuti od pelena. Doći će do tog prirodnog napretka, sve dok nam jednog dana ne kaže da je gotovo s pelenama. Navijat ćemo, otići na sladoled i bit će nam super. No, nije bilo tako ni približno!

Kad je navršio dvije i po godine, povremeno smo ga uvjeravali da se obavi nuždu izvan pelene, uglavnom na mjestima koja su mu bila intrigantna, na primjer, uz cestu, u parkovima, na travi i u najcool toaletima u restoranima koje smo mogli pronaći. No obično nije bilo interesa s njegove strane. Pitali bismo ga i dobili čvrsto, ali pristojno:

 – Ne, hvala.

Približavao se njegov treći rođendan, a naš napredak je sasvim izostao. Počeli smo guglati i otkrili da smo propustili šansu da uspijemo u vrijeme kada mu je bilo oko dvije i po godine. Nastala je panika. Čuli smo užasnu priču o ženi kojoj su zabranili da dovodi dijete u vrtić, jer je još uvijek nosilo pelene. Naši racionalni umovi znali su da sigurno neće ići na fakultet u pelenama, ali smo također osjećali i da je vrijeme da to riješimo sad.

Nakon što smo od prijatelja dobili nekoliko knjiga u kojima su frustrirajuće umanjivali angažman muža te se usredotočili na majčinu ulogu (čak se i šale da se tata ne miješa, osim da donese stvari) odlučili smo se za trodnevnu obuku zvanu ‘3 Day Potty Training’ od Lore Jensen. Jensen, nema medicinsko ili profesionalno iskustvo u skrbi o djeci, ali njezino iskustvo počinje s njezino šestero djece i nekoliko udomljene djece. Njezina e-knjiga često se spominje u roditeljskim grupama i na internetu te je dobila izvrsne kritike. Metoda koju zagovara obećava zapanjujuće i brze rezultate, čak i preko noći, pišu Roditelji.story.hr.

Knjiga od vas zahtijeva da djetetu obučete veš, neprestano ga podsjećate da vam kaže kad mora ići na tutu ili WC, kako bi naučilo samo prepoznati potrebu. Ova metoda podrazumijeva da pelena više nema. Bez gaćica pelena. Bez pelena za spavanje. Samo donji veš i to je to. Neke predložene metode su nam bile upitne, kao na primjer da mu često nudimo da pije sok, ali i korištenje negativnih termina kad mu se dogodi nezgoda. No svakako smo odlučili probati.

Noć prije prvog dana

Trčala sam uokolo kupujući sve malene gaćice koje sam mogla pronaći. Opskrbili smo se i sinovom omiljenom nagradom – slatkišima te s nekoliko malih igračaka za nagrađivanje napretka, kako su nam prijatelji predlagali. Stavili smo ga u krevet i rekli mu da sutra više neće biti pelena. On se samo nasmijao.

1. dan

Dok je naš klinac gledao razrogačenih očiju, skupili smo sve pelene i spakirali ih da ih poklonimo. Jutro je započelo prolivenim sokom, a nastavilo se nezgodom za nezgodom – na kauču, zamalo na krevetu, čučeći nekoliko centimetara dalje od WC šolje. Tiho smo se pitali radimo li sve ispravno. Do podne je potrošio sve zalihe donjeg rublja, a ja nisam imala pojma kako spasiti tepih od ovčje kože koji je natopio. Kad smo ga uspjeli nagovoriti da se malo popiški u WC, zaplesali smo slavljenički ples u donjem rublju. Ovo je bila prva velika pobjeda, ali ni tenzije nisu bile ništa manje. Nadalje je izbjegavao odlazak na WC, trzao se i bunio se kad bi ga odnijeli u kupatilo usred piškenja ili kakanja, kako je metoda sugerirala, a nije ni pokazivao nimalo znakova brige ili svjesnosti što je napravio kad bi mu ‘pobjeglo’.

Prije spavanja smo doživjeli nekoliko polu-pobjeda kada nas je usred mokrenja obavijestio što radi i bili smo sasvim iscrpljeni. Obložili smo mu krevet zaštitom za madrac i nadali se najboljem.

Sljedeći dan smo odlučili malo promijeniti pravila. Ponudili smo mu manje soka, jer je bilo izazovno davati mu nešto što će mu samo podići razinu energije. Također smo izbacili termine predložene u e-knjizi o tome da je kad se popiški ili pokaka u gaće to bljak, fuj i slično, jer se osjećao neprirodno i nije nam se sviđalo to posramljivanje.

2. dan

Svi smo spavali do 7:30. To je značilo da smo se probudili i oduševili spoznajom da mu je krevet mokar. Oprala sam još jednu turu rublja. Bacila sam donje rublje koje nije moglo oprati. Do podne je moj sin izjavio da mu je dosta slatkiša koje bismo mu davali kao nagradu, a ja sam otišla po još sitnica da mu podignem raspoloženje.

Na današnji dan smo počeli primjećivati tračke napretka i samosvijesti, a do večeri je tri sata izdražao bez da je ‘uneredio’ donje rublje. Shvatili smo i da mu je draža Wc šolja nego tuta, a svu pažnju smo usmjerili na to da ode do tamo.

3. dan

Probudio se suh (što?!) i svi smo malo zaplesali od sreće. Od tada je sve nekako sjelo na svoje mjesto. Manje stresa za nas roditelje, manje nezgoda, više uspjeha. Kad smo ga te noći stavili u krevet, bili smo uvjereni da će se dobro snaći i u vrtiću, uz podršku svojih odgajatelja. A kad sam ga pokupila na kraju dana, sa zadovoljstvom mi je pokazao kako je koristio WC za djecu i da se u cijelom danu samo jednom popiškio u gaće.

Sada je već nekoliko mjeseci otkako je odvikavanje od pelena iza nas, a moj sin se dobro snašao. Imali smo pregršt nezgoda, koje se obično događaju kad je umoran ili bijesan zbog nečega, ali sve u svemu, trodnevna metoda je uspjela.

No postoji mnogo načina za privikavanje na WC ili tutu. Nama je trodnevna metoda uspjela. Bilo je intezivno, no morate to shvatiti ozbiljno i često ponavljati ‘reci nam moraš li ići piškiti ili kakati’ iznova i iznova dok ti ne dosadi vlastiti glas. Bit ćete umorni od svega. Ali bit ćete bez pelena, što vrijedi svakog napora.

Koju god metodu koristili, opskrbite se velikom količinom donjeg rublja i potrudite se ostati pozitivni ili barem pokušajte sve raditi s osmijehom, jer maleni vas promatraju. Provedite večer za punjenje baterija kako god želite i, prije svega, priznajte da je korištenje toaleta velika životna vještina i da ste svi zajedno u ovome.