Savjeti za roditelje: Kako pravilno zaštititi nježnu dječiju kožu od sunca?

Svaki roditelj želi zaštititi svoje dijete što je bolje moguće od opekotina nastalih tokom boravka na suncu. Uz općenitu prevenciju, najbolja zaštita je redovno mazanje kremama za zaštitu od sunca.


Foto: Thinkstock

Dječija koža je, u odnosu na kožu odraslog čovjeka, tanja, propustljivija i stvara manje melanina ili ga uopće nema pa je i njena zaštita od UV zračenja manja.

Kompletno tijelo

Dijete se, kazala je dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, od štetnih sunčevih zraka štiti odjećom, naočalama s UV zaštitom, suncobranom te kremama s odgovarajućim faktorom.

– Nježna koža beba i djece je pod većim rizikom za opekotine od sunca. Opekotine od sunca dobivene tokom prvih 15 godina života povećavaju rizik od karcinoma kože. Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu beba mlađih od 12 mjeseci u periodu 10 do 15 sati, kaže dr. Velagić.

Dječiju kožu treba mazati kremama sa zaštitnim faktorom 50. Djecu do 6 mjeseci ne mažete, ali ih i ne izlažete direktno na sunce. Djeca od 6 do 12 mjeseci mogu biti najviše 15 minuta na suncu, a mažu se kremama sa zaštitnim faktorom 50, i to na sljedeći način – 30 minuta prije izlaska na plažu treba namazati kompletno tijelo, zatim ponavljati mazanje svaka 2 sata, a nakon kupanja u moru kožu treba saprati slatkom vodom i ponovo namazati, piše Avaz.ba.

Pamučna odjeća

– Važno je prekriti veći dio kože tako što ćete djetetu obući laganu pamučnu odjeću. Obavezno nositi šešire sa širokim obodom ili legionarske šešire koji će zaštititi lice, uši i stražnji dio vrata te paziti da su šeširi sigurni, da ne ugrožavaju vidno polje djeteta dok hoda i dok se igra, navodi dr. Velagić.

Ona ističe kako je važno tokom boravka na suncu koristiti suncobrane ili tendu za dječija kolica te izbjegavati aktivnosti na suncu između 10 i 15 sati . U osnovi, naglasila je, treba se držati hlada koliko god je to moguće te koristiti mjere zaštite i u hladu kako bi se izbjeglo djelovanje reflektirajućih UV zraka.

Napomena roditeljima

Dr Zejna Velagić savjetuje roditeljima da ne zaborave aplicirati sredstva sa zaštitnim faktorom 30 ili više na otkrivene dijelove kože. Sredstva sa zaštitnim faktorom trebaju imati dejstvo širokog spektra i biti vodootporna. Ne preporučuje se korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom kod beba uzrasta do 6 mjeseci.

Djeca će se pridržavati pravila zaštite od sunca samo ukoliko i roditelji prakticiraju isto.