Odrastanje i internet: Kako vratiti sigurnost u djetinjstvo?

Roditelji i drugi odrasli koji su važni u djetetovom životu nezaobilazni su saveznici u suočavanju s izazovima odrastanja u virtualnom svijetu. Međutim, iz rada s roditeljima čini se da se zapravo često osjećaju nespremno uključiti se u dječije online živote, navodeći da njihova djeca mnogo bolje razumiju savremene tehnologije od njih te da nisu sigurni na koji način doprinijeti njihovoj sigurnosti.


Zbog toga ne čudi podatak da je, u istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, čak 78% djece i mladih izjavilo da nema postavljena nikakva pravila o korištenju društvenih mreža.

Doista, djeca danas znaju mnogo više o korištenju tehnologije, ali znati se služiti Internetom ne znači nužno znati kako ga koristiti na način koji je za nas siguran i odgovoran prema drugima. Današnje generacije djece prve su koje od ranih dana odrastaju uz informacijske i komunikacijske tehnologije. Upravo zbog toga njihov je odnos prema tehnologiji vrlo intuitivan i spontan, mnogo brže svladavaju promjene i možemo od njih mnogo naučiti. Istovremeno, budući da nemaju iskustvo odrastanja bez savremenih tehnologija, nedostaje im potrebna kritičnost te im je potrebno vodstvo i podrška. Roditeljima se preporučuje da na nenametljiv, ali podržavajući način pokažu interes za dječije online živote. Jednako kao što brinemo o tome šta naša djeca rade na igralištu iza škole, na nama je da brinemo i što rade na virtualnom igralištu.

S obzirom da većina djece danas pristupa internetu putem mobitela, jasno je da je dječija ponašanja na Internetu nemoguće u potpunosti kontrolisati. U skladu s tim su i nalazi brojnih istraživanja koji pokazuju da je zapravo važnije vodstvo, odnosno usmjeravanje dječijih online ponašanja kroz razgovor i postavljanje pravila. Temelj roditeljstva u svim pitanjima, pa tako i dječijoj sigurnosti na Internetu, povjerljiv je i topao odnos roditelja i djeteta. Takav odnos stvara sigurno okruženje koje povećava vjerojatnost da će se dijete roditelju obratiti za savjet ili pomoć. Također je vrlo važno da roditelji budu svjesni znakova koji bi mogli upućivati da dijete doživljava ili čini nasilje te da budu spremni potražiti pomoć i podršku kada su zabrinuti.

Slijede najvažniji savjeti o sigurnom i odgovornom korištenju Interneta, o kojima roditelji mogu razgovarati s djecom i mladima:

• Zaštitite svoj profil na društvenim mrežama i drugim servisima tako da bude vidljiv samo onim osobama kojima vjerujete.
• Nemojte otkrivati svoje lične informacije osobama koje ne poznajete u stvarnom životu ili im ne vjerujete. ( pritom je važno s djetetom razgovarati o tome šta se sve podrazumijeva pod ličnim informacijama)
• Nemojte nikome otkrivati svoje lozinke, čak niti bliskim prijateljima.
• Nemojte dijeliti na svom profilu niti slati u privatnim porukama sadržaje za koje ne biste voljeli da ih vidi širi krug prijatelja, vaši roditelji ili nastavnici (posebno fotografije ili snimke).
• Budite svjesni da neke osobe ne govore istinu o sebi. Nikada ne možemo biti sigurni ko je s druge strane ekrana. Nemojte prihvatati zahtjeve za prijateljstvo upućene od nepoznatih osoba.
• Stranac na internetu je poput stranca u stvarnom životu – budite oprezni, nemojte odlaziti na susret s osobama koje ste upoznali putem Interneta.
• Povremeno provjerite što o vama piše na Internetu utipkavanjem svog imena i prezimena u tražilicu Google.
• Uvijek razmislite dva puta o tome šta objavljujete – ukoliko mislite da bi to nekoga u stvarnom životu moglo povrijediti, nemojte to činiti niti online.
• Svako od nas može pomoći da se nasilje zaustavi – ukoliko primijetite neprimjerena ponašanja prema nekome online, obavijestite odraslu osobu.

(skole.hr)