Obnovljene četiri škole u Maglaju

Prigodnim programom koji su pripremili učenici u Maglaju 17. novembra je obilježen završetak radova na obnovi četiri poplavljene škole u tom gradu. Radi se o Prvoj osnovnoj školi, Osnovnoj školi Maglaj, Gimnaziji "Edhem Mulabdić" i Mješovitoj srednjoj školi.


Islamska razvojna banka u saradnji s BBI bankom investirala je 100.000 američkih dolara (176.921,90KM) za obnovu škola, a sredstva su iskorištena za obnavljanje krovova, rekonstrukciju centralnog grijanja, obnovu uništenih podova u učionicama, kupovinu školskog namještaja i nabavku neophodnih tehničkih mašina.

Kako je za Fenu kazao direktor BBI Real Estatea Sead Živalj, ovaj iznos podijeljen je između četiri škole. Naglasio je da je ovim sredstvima urađeno mnogo više od planiranog jer su izvođači radova i dobavljači dali svoj doprinos kada su vidjeli da se radi o obnovi škola.

Islamska razvojna banka (IDB), koja je većinski osnivač BBI banke, dosad je kroz različite projekte uložila više od 50 miliona američkih dolara. IDB je osim investicija u banku i BBI Real Estate implementirao 72 projekta u BiH u vrijednosti 37,25 miliona američkih dolara.

(oslobodjenje.ba)