Razmjena učenika: Banjaljučki đaci boravili u Italiji

Učenici banjalučke Gimanzije i Muzičke škole "Vlado Milošević", njih 25, boravili su pet dana na razmjeni učenika u italijanskom gradu Pesaro.


Učenici ovih škola išli su u pratnji profesorice Romine Guido-Pajić i u pratnji profesorice Dubravke Milovanović, koja predaje italijanski jezik u Muzičkoj školi i Gimnaziji.

Poziv za razmjenu potiče od potrebe da se između učenika promovišu osnovne vrijednosti poput interkulturalizma i kulturološke integracije. Aktivnosti o bratimljenju imaju, između ostalog, i jezičku vrijednost i usmjerene su ka poboljšanju poznavanja stranih jezika učenika, poput italijanskog u ovom slučaju, rekla je profesorica Romina Guido-Pajić.

Do saradnje je došlo kada su profesori stupili u kontakt sa organizacijom “Lutva”, koja godinama radi u Bosni i Hercegovini na projektima saradnje i koja pokušava da izgradi most ne samo u virtuelnom smislu između Italije i Bosne i Hercegovine.

Pomenuta organizacija je stupila u kontakt s profesorima Gimnazije “Mamiani” u gradu Pesaro, koji su sa velikim entuzijazmom otpočeli ovo bratimljenje, čija je svrha stvaranje prijateljstva među školama i kulturama.

Sara Kesić, učenica Muzičke škole, ističe da su bili smješteni u italijanske porodice, kod svojih vršnjaka, koji pohađaju Gimnaziju u Pesaru, u koju su i oni išli dok su bili tamo.

(nezavisne.com)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!