Obilježena godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika

Prošle su 22 godine od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića.


Delegacija Kantona Sarajevo, rodbina, prijatelji i učenici Osnovne škole “Fatima Gunić” položili su danas cvijeće na spomen obilježje na Alipašinom polju u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića.

Njihovi životi su prekinuti na današnji dan, prije 22 godine, kada je agresorska granata ispaljena sa položaja iz pravca Nedžarića pogodila improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika.

– Ja sam taj dan u kući spremala mlađeg sina u školu i u tom trenutku kada je pala granata bilo je 10:55 sati. Ostavila sam sina u kući i trčala ovamo. Zatekla sam svoga Vedada ispod klupe. Moj sin je u tom trenutku prepisivao pjesmicu Zlatna kantica, dobio je sve petice taj dan i prepisivao pjesmicu da nauči, ali nije nažalost stigao naučiti je. To je strašno. Živjeti bez svoga djeteta 22 godine. Sada bi imao 31 godinu, bio odrastao čovjek, živio ljubav, formirao porodicu ali eto nažalost, sve mu je uskraćeno, a što je još tužnije niko još nije za to odgovarao. Nadam se da će ruka pravde stići te koji su ubijali nedužnu djecu dok su učili, ispričala je s tugom u glasu novinarima Dženana Tanović, majka ubijenog Vedada Mujkanovića.

U svom obraćanju prisutnima, ministar pravde i uprave KS Enver Smajkan podsjetio je na neke činjenice koje govore o strašnom teroru agresorske vojske koja je držala Sarajevo u opsadi 1425 dana.

– Opsada je počela 05. aprila 1992. godine, a za vrijeme njenog trajanja grad je granatiran i zasipan paljbom iz svih raspoloživih oruđa i oružja.   Stradalo je 11.451 građana Sarajeva među kojima oko 1.600 djece, naveo je ministar Smajkan . Istakao je da je kao građanin ogorčen, jer osim po komandnoj odgovornosti, nije bilo pojedinačnih optužnica za zlodjela nad građanima Sarajeva.

– Nadam se da postoje dokazi i da će se podići optužnica protiv pojedinaca koji su naređivali granatiranja i masovna ubijanja u Sarajevu, dodao je ministar Smajkan.

Večeras u 18:00 sati u OŠ Fatima Gunić održat će se akademija, u okviru Dana sjećanja na ubijenu učiteljicu i učenike.

– Tokom trodnevnog obilježavanja, organizovat ćemo memorijalni turnir u odbojci za učenike novogradskih škola, fudbalsko takmičenje za dječake, te historijski čas. I ove godine je, kao i prethodnih, objavljen je javni poziv za pisanje literarnih radova i crtanje za učenike nižih razreda na temu ‘Heroji sa olovkom u ruci’ , jer su uistinu učiteljica i učenici poginuli držeći olovku u ruci i to je bilo njihovo jedino oružje, istakao je direktor ove osnovne škole Hajrudin Ćuprija.

Na mjesto maskra i pogibije učiteljice i njenih đaka cvijeće su položile i delegacija Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina.

(Školski.ba)