Naši učenici zablistali na IMO: Boris, Haris i Ervin osvojili bronzanu medalju

Ekipa Bosna i Hercegovine osvojila je ove godine pet bronzanih medalja, izjednačivši prošlogodišnji rekord po broju osvojenih medalja.


Foto: Google
Foto: Google

Internacionalna matematička olimpijada (najprestižnije svjetsko takmičenje iz matematike) održana je ove godine ponovo u online okolnostima. Zbog okolnosti uzrokovanih globalnom pandemijom naši učenici su olimpijadu radili iz Sarajeva umjesto iz St. Petersburga.

Međutim, to ih nije spriječilo da na ovoj olimpijadi ponovo zablistaju i okrune uspješnu takmičarsku sezonu.

Najuspješniji u našem timu bio je Boris Stanković, učenik III razreda naše škole. Borisu je nažalost samo bod falio do srebra što je najbliže što se neko iz BiH primakao srebrnoj medalji na IMO od 2015. Nadamo se da će svojoj kolekciji medalja nakon bronzi iz 2020. i 2021. dodati i dugo željeno srebro naredne godine.

Drugi najbolji rezultat u timu ostvario je Benjamin Mujkić, maturant Osnovne škole Safvet-bag Bašagić u Novom Travniku i od septembra učenik prvog razreda naše škole. Benjaminova bronzana medalja ima posebnu vrijednost jer je on prvi učenik kome je pošlo za rukom da kao učenik osnovne škole se izbori za mjesto u timu BiH na IMO (olimpijadi na kojoj se takmiče svi učenici srednjih škola).

Bronzane medalje u svom prvom učešću na IMO osvojili su također Haris Imamović i Ervin Macić. Haris je nakon prošlogodišnje bronzane medalje na internacionalnoj olimpijadi iz informatike po ko zna koji put dokazao svoju svestranost ovom medaljom. Ovo je inače prvi put da u historiji naše škole u jednoj školskoj godini osvojimo 3 medalje na IMO ili bilo kojoj drugoj olimpijadi. S obzirom na to da će Boris, Haris, Ervin i Benjamin i naredne godine biti u prilici ići na IMO možemo se samo nadati još boljim rezultatima.

Petu bronzu za BiH osvojio je Marko Jojić učenik 4. razreda Gimnazije Banja Luka, a šesta članica ekipe Naida Purišević, također učenica naše škole, osvojila je počasnu pohvalu. Lideri ekipe bili su Admir Beširević i Bojan Pažin.

Direktor naše škole, Seid Alibegović iskazao je ogromno zadovoljstvo radom kluba matematike kojim rukovode naši profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija i istakao da je ponosan što ponovo uspostavljamo tradiciju osvajanja olimpijskih medalja. Ove medalje su rezultat vrijednog rada učenika, kao i sistemske podrške našim najboljim učenicima. Poručio je da će škola nastaviti maksimalno podržavati naše olimpijce i da ne sumnja da će to donijeti još bolje rezultate u budućnosti.

Pripreme učenika za ovu olimpijadu podržalo je i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Naidom Hotom-Muminović. Pored toga učenici su se čitavu godinu vrijedno pripremali kroz Klub matematike u našoj školi, kao i Školu matematike i kampove u organizaciji Udruženja matematičara KS.