Nakon tri godine ponovo se održavaju školska takmičenja

Učenici nisu imali priliku da se druže i stvaraju nova prijateljstva.


Foto: RTVSLON.ba

Pojavom korona virusa u svijetu, zbog svih mjera koje su bile na snazi, kao što su obavezno nošenje maski i online nastava, odgođena su i brojna takmičenja koje su učenici nestrpljivo iščekivali sa željom da pokažu svoje znanje ili su poprimila online format zbog čega takmičari nisu imali priliku da se druže i stvaraju nova prijateljstva.

Nakon tri godine pandemije, danas smo došli u fazu kada možemo fizički održavati školska takmičenja, a jedno takvo održano je u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli. Riječ je o kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika za učenike srednjih škola.

 – Negdje oko 300 učenika sa nivoa kantona će prisustvovati danas u našoj školi, a što se tiče očekivanja, nadam se da će proći sve u najboljem redu i da će se izraziti takmičarski duh i naravno za sve očekujem dobre rezultate, kazao je Jasmin Mrkaljević, direktor JU Mješovita srednja mašinska škola Tuzla.

Pored znanja koje su učenici danas imali priliku da pokažu, dobili su i priliku za druženje i upoznavanje novih prijatelja sa kojima su dijelili istu takmičarsku euforiju, koja je bila prisutna i kod nastavnog osoblja.

 – Nakon par godina bez takmičenja i sa online takmičenjem prošle godine, tek sad vidimo koliko je bitno fizičko učešće učenika na raznim manifestacijama, pa i ovom takmičenju, rekao je Anel Kovačević, predsjednik Skupštine Udruženja Aktiv nastavnika i profesora engleskog jezika TK.

 – Mislim da smo mi profesori više uzbuđeni nego sama djeca, zbog činjenice da ćemo se vidjeti nakon ove nesretne pandemije, dodaje Azra Muhedinović, profesorica engleskog jezika u JU mješovita srednja mašinska škola Tuzla.

Ove godine će i eksterna matura za učenike završnih razreda osnovne i srednje škole biti upriličena na isti način na koji je to bilo i godinama prije pandemije. Činjenica je da se i nastavno osoblje, ali i sami učenici raduju tradicionalnom načinu održavanja nastave i raznih manifestacija i takmičenja, te da se nakon tri godine malim, ali značajnim koracima vraća osjećaj empatije i osjećaj pripadnosti zajednici. Takmičenje iz engleskog jezika održano je za učenike srednjih stručnih škola, i gimnazija koji dolaze sa područja Tuzlanskog kantona, piše RTVSLON.ba.