Zvaničnici RS-a plaše djecu EUFOR-om, a entitetska policija učenicima prezentuje oružje i oklopnjake

Pripadnici entitetske policije svoje oružje, municiju, oklopna vozila i uniforme pokazivali su građanima i djeci.


Foto: Youtube

Pripadnici EUFOR-a posljednjih nekoliko sedmica pojačali su svoje prisustvo u BiH što je u nekoliko navrata zasmetalo zvaničnicima iz bh. entiteta RS. Istovremeno, pripadnici entitetskog MUP-a, opasani oružjem, u maskirnim uniformama i borbenim vozilima, već sedmicama paradiraju ulicama.

Prvo je načelnik Sokoca Milovan Bjelica (SDS) nedavno apelovao na pripadnike EUFOR-a da ne prilaze blizu škola, a zatim je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ponovio isto. Razlog – navodno uznemiravanje javnosti i plašenje djece.

 – Кao načelnik Opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR- koji su u BiH sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni sigurnosti, a ni BiH, poručio je Bjelica.

Bjelica je apelovao da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši djecu, kao ni da paradira ulicama.

Nije dugo prošlo, oglasio se i Zoran Tegeltija (SNSD).

 – Ono što je za mene lično neprihvatljivo je da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije. Vojska ispred televizije, u principu, znate šta uvijek znači. Ne vidimo mjesto, ni ulogu EUFOR-a na sportskim i dječijim igralištima, ali poštujemo mandat koji ima kao garant mira u BiH, izjavio je Tegeltija.

No, oružje je oružje, maskirna uniforma je maskirna uniforma, s toga je tako potpuno nejasno kako bi oružje vojnika u sastavu EUFOR-a moglo plašiti djecu, a duge cijevi pripadnika MUP-a RS-a ih radovati!?

Povodom 30 godina postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pripadnici entitetske policije posljednjih sedmica građanima prezentuju ono s čime raspolažu. Svoje oružje, municiju, oklopna vozila i uniforme pokazivali su građanima i djeci Istočnog Sarajeva, Banje Luke, Bijeljine, Doboja…

Tako su jučer Dobojlije mogle pogledati opremu sa kojom raspolaže MUP, odnosno Јedinica žandarmerije, Antiteroristička jedinica, te ostalu policijsku opremu.

Zanimljivo, direktor policije Siniša Kostrešević je rekao da su “ovakva dešavanja vrlo zanimljiva mlađoj populaciji, naročito djeci”.

 – Nama je cilj da približimo policiju još više građanima, rekao je on.

Kako javlja RTRS blizu 2.000 đaka je vidjelo oružje, municiju, borbena vozila Despot i drugu opremu. A djeca, puna utisaka.

 – Ušli smo u borbena auta, vidjeli smo auta kakva koriste, u kakvim su uniformama”; “Najviše mi se svidio minigun i borbena auta i marica…”, “Nikad nisam imao iskustva da budem u vojničkim i policijskim autima, samo su neki od komentara dječaka.

Dobojska nastavnica Marija Spasojević je medijima rekla da su djeca veoma uzbuđena i znatiželjna jer su vidjela oružje i drugu opremu, a čak su i djevojčice pitale policajce za šta služi puška i koja je najjača. Sve ovo je potpuno suprotno tvrdnjama političara i njihovom zahtjevu trupama EUFOR-a.

Snage EUFOR-a prisutne su u BiH s ciljem operativne podrške sigurnosnim snagama u našoj zemlji kako bi se osiguralo stabilno okruženje za sve građane i na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

A najveću nestabilnost u BiH već dugo vremena upravo proizvodi aktuelni režim u RS-u koji neskriveno želi srušiti državu BiH povlačenjem nadležnosti i zakona, blokiranjem institucija, najavama o formiranju entitetske vojske i obavještajne službe uz koketiranje s Moskvom i kočenje euroatlantskih integracija, piše Klix.ba.

Za to vrijeme putem svojih medija vlast u RS-u fabricira neistine i plasira ih građanima, od toga da “EUFOR-ovo prisustvo uznemirava građane i djecu” do “NATO-ovog plana otmice Milorada Dodika”.