Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS organizovalo školu u prirodi za djecu iz Konjević Polja

Učenike iz Konjević Polja koji borave u školi u prirodi u Šabićima posjetio je jučer ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa saradnicima i direktorom Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo Suadom Alićem. Škola u predivnom prirodnom ambijentu za učenike od prvog do petog razreda počela je u utorak i trajat će do šestog novembra.


Prema riječima ministra Kazazovića, Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih KS je organiziralo ovu školu u okviru redovnog nastavnog plana i programa za sve osnovce, uključujući i mališane iz Konjević Polja. Kako je istakao, Ministarstvo, u saradnji sa nastavnim osobljem, od samog početka organizacije instruktivne nastave nastoji da uz redovne nastavne sadržaje učenicima osigura i kvalitetnije vannastavne aktivnosti.

– Želimo ovim mališanima pokazati da naša uloga nije samo da im obezbijedimo osnovnu edukaciju, već da nam je važno da budu sretni i zadovoljni kao i da imaju lijepe uspomene iz školskih dana, dodao je ministar.

Instruktivnu nastavu po federalnom nastavnom planu i programu u Novoj Kasabi trenutno pohađa 118 osnovaca iz Konjević Polja, jer njihovi roditelji insistiraju na poštivanju prava djece da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, a to im nažalost nije omogućeno.

– Nastavu realizira 16 profesora razredne i predmetne nastave iz Kantona Sarajevo u prostorijama koje im je za te potrebe ustupio Rijaset Islamske zajednice. Djeca su upisana u Osnovnu školu Vladislav Skarić, gdje i polažu ispite na kraju školske godine, navela je koordinatorica projekta instruktivne nastave i stručna savjetnica u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS Nihada Čolić.

Planom aktivnosti škole u prirodi za mališane su organizirani raznovrsni rekreativno-zabavni i edukativni sadržaji kao i druženja sa vršnjacima iz sarajevskih škola. U znak dobrodošlice i podrške mališanima iz Konjević Polja i njihovim nastavnicima, učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti su im napravili veliku tortu i kolače.

(Školski.ba)