Mamina kuhinja: Zobene pahuljice, savršene i za djecu i za roditelje

Ako postoji namirnica koju bi nutricionosti preporučili kao idealan obrok za cijelu porodicu, to su zobene pahuljice.


Možete ih koristiti za pripremu doručka, kao kašu sa suhim voćem i orašastim plodovima, možete od njih raditi zdrave keksiće i energetske pločice, možete ih stavljati u variva, od njih raditi sarmu i mesne okruglice, različite zdrave povrtne popećke. Zobene pahuljice su zahvalne za slatku i za slanu varijantu jela.

Evo 9 razloga zbog kojih biste trebali uvrstiti ovu namirnicu na svoj porodični jelovnik.

Jačaju imunitet

Zobene su pahuljice bogate beta-glukanom koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom umunološkog sistema, a pokazao se učinkovitim i kod smanjenja upalnih procesa u organizmu. Poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminiranja bakterija.

Blagotvorno djeluju na probavu

Jedan od preduvjeta zdrave probave je prehrana bogata biljnim vlaknima jer smanjuju nadutosti i zatvor.

Stabiliziraju šećer u krvi

Zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks pa je njihov uticaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Snižavaju holesterol

Beta-glukan, koji sadrže zobene pahuljice, pomaže također u snižavanju holesterola. Jeste li znali da zdjelicazobenih pahuljica dnevno smanjuje vrijednost holesterola za 8 do 23%.

Pospješuju mršavljenje

Zobena kaša je idealan doručak ako želite smanjiti tjelesnu težinu jer vlakna iz zobi daju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.

Daju izdržljivost

Budući da su izvrstan izvor ugljikohidrata i proteina, pružaju dovoljno energije za intenzivnije tjelesne napore. Ako ih konzumirate sat vremena prije treninga, dokazano je da povećavaju performanse i povoljno utječu na rad metabolizma.

Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Znanstvene studije su pokazale kako hrana bogata biljnim vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Potvrđeno je i kako avenantramid – antioksidans iz zobi – smanjuje širenje stanica raka debelog crijeva.

Povoljno utječu na rad srca

Kako su zobene pahuljice bogate i omega-3 kiselinama, folnom kiselinom, kalijem i kalcijem, koji utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava, konzumacijom zobenih pahuljica smanjuje se šansa od zatajenja srca.

Djeluje smirujuće

Zobene pahuljice, zbog melatonina, kompleksnih ugljikohidrata, triptofana te B6 vitamina, koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće, djeluju umirujuće na cijeli organizam pa su dobar izbor i za večeru, pišu roditelji.hr.