Mamina kuhinja: Zajedno sa mališanima napravite “sretne keksiće”

Svaki se keks može oblikovati i personalizirano ukrasiti, bezbroj je mogućnosti i mašta je uistinu najbolji prijatelj kad je u pitanju ukrašavanje finih keksića


Delicious key, house, plant,window,heart and welcome sign cookies on white wood

Ukrašavanje keksića royal icingom je nešto najljepše i najkreativnije što se može raditi u kuhinji. To je umjetnost u punom smislu te riječi. S tim se može napraviti što se zamisli. Samo treba vremena, strpljenja, malo kreativnosti, puno ideja i dobre volje.

SONY DSC

Probajte napraviti barem pokoji keksić za vaše mališane koji će biti oduševljeni i sa radošću će ih jesti. Ljubav je uvijek išla i uvijek će ići kroz želudac. A izrada ovakvih keksića je i više nego prikladan način da nekome pokažete što osjećate, piše portal roditelji.hr.

Ovi keksići zovu se happy cupcake keksićima jer su baš takvi: veseli, šareni i neki doslovno “nasmijani”. Među veselim keksima, skriva se i par keksića od kojih je “bolja polovica” odjevena u čipkastu haljinicu, a druga polovica nosi leptir mašnu.

Sastojci

Tijesto:

  • 210 g brašna
  • mrvica soli
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije (po želji)

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac tako da bude kremasti (otprilike 1 minutu) i gladak, bez grudica. Upravo zbog toga je bitno da margarin odstoji na sobnoj temperaturi kako bi to lakše postigli. Maslacu dodajte šećer u prahu pa opet miksajte koju minuticu da bude glatko.

U ovoj fazi prema želji možete dodati i 2 kašičice ekstrakta od vanilije ili neki drugi ekstrakt prema želji. Smjesu od maslaca i šećera nježno umiješajte u brašno i zamijesite tijesto. Tijesto ćete zamijesiti u svega par minuta, jako je nježno i mekano pod prstima. Prema želji u tijesto ili dio tijesta možete dodati i malo kakaa pa ispeći keksiće od kakaa. Mijesite ga čim manje kako vam nakon pečenja keksi ne bi bili žilavi.

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u frižider na nekih sat vremena. Kad je tijesto odstajalo u frižideru, zagrijte pećnicu na 180° C. Kalup namastite i pobrašnite ili najbolje da ga obložite papirom za pečenje Na brašnu vrlo kratko promijesite tijesto hladnim rukama. Zatim na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću izrezivača izrezujte oblike.

Kekse u obliku cupcakesa možete izrezati pomoću izrezivača, a kekse u obliku malih tortica jednostavno rezati nožem. Kako izrezujete kekse, stavljajte ih na papir za pečenje i na kraju kalup s pripremljenim keksima stavite na 15-tak minuta u frižider kako bi tijesto postalo čvršće zbog čega će keksi prilikom pečenja zadržati svoj oblik.

Kekse pecite nekih 8 do 10 minuta. Znati ćete da su keksi gotovi dok vrlo lagano porumene. Kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade prije ukrašavanja.

Priprema royal icinga

Za royal icing trebate:

  • bjelanjke
  • šećer u prahu
  • 10-15 sekundi miksajte bjelanjke bez šećera tek toliko da se zapjene i onda sam dodajte šećer u prahu, kašiku po kašiku i nožem testirajte gustoću royal icinga.

Koristite kvalitetniji šećer u prahu kako bi vam royal icing bio lijepo gladak i da ne bi bilo grudica na keksima kad ćete ih ukrašavati.

Kad ste zadovoljni gustoćom royal icinga, možete ga podijeliti u zdjelice i prema želji obojiti. Najbolje su boje u gelu. Iako se neke intenzivnije nijanse vjerojatno ne bi mogle dobiti ovim bojama no kad nemate druge, sve dobro dođe.

Kad ste sve pripremili, napunite vrećice za ukrašavanje (ili najobičnije vrećice za zamrzavanje ako nemate ove za ukrašavanje) i spremni ste za najzabavniji dio.

Ukrašavanje royal icingom

Kekse ukrašavajte tek kad su dobro ohlađeni i prije nanošenja royal icinga ih očistite, a onda dalje pustite mašti na volju.

Obrubite kekse gušćim royal icingom a onda ih ispunjavajte rjeđim royal icingom pa ih ostavite da se suše pola sata i onda dalje crtajte po njima. Royal icing se dosta brzo suši tako da dok sve kekse obrubite i ispunite oni prvi su već suhi i možete nastaviti dalje raditi na njima.

Važno je i da izravnate moguće neravnine kad ispunite keks a to ćete napraviti brzim povlačenjem keksa lijevo desno.

I to je to.. dalje sve ovisi o vama i o tome kakve ste kekse zamislili.