9 stvari koje nikada ne biste trebali braniti svojoj djeci

Određena ograničenja mogu učiniti da se vaše dijete osjeća nesigurno i usporava njegov razvoj.


Ograničenja su u određenim stvarima dobra stvar koju roditelji mogu napraviti, no postoje situacije gdje je vrlo pogrešno svojoj djeci postavljati granice i zaustavljati ih u njihovim namjerama.

1. Ne branite im da postavljaju pitanja
Dijete raste i uči o svijetu, prirodno pronalazeći sve više i više pitanja. Roditeljima će možda biti teško odgovoriti na sva ta pitanja navečer kad su umorni, ali kvalitetno vrijeme s vašom djecom ne samo da im pomaže u razvoju, već stvara čvrstu vezu između vas koja će ostati čak i kad vaša djeca odrastu.

2. Ne branite im ni plakanje
Mala djeca sve osjećaju puno živopisnije od odraslih. Nemojte zabraniti svom djetetu da plače, niti ga se sramiti zbog suza. Bolje je pomoći im da shvate zašto plaču i pronaći način da se nose s tim.

3. Niti želju za posjedovanjem stvari
Vaše dijete ima pravo željeti stvari, baš kao i odrasli. Nikad ih ne osuđujte ukoliko neku igračku žarko žele.

4. Djeca vam mogu reći ne
Vaše dijete nije predmet, ono je član porodice također. Zabraniti im da vam kažu “ne” predstavlja kršenje njihovih osnovnih prava. Umjesto toga, pokušajte pronaći sporazum ili način da objasnite zašto ponekad moraju raditi ono što ne žele.

5. Ne zabranjujte im da stvaraju buku
Ne kvarite djetetu djetinjstvo. Neka pjeva pjesme i ispušta zvukove. Ovo je u konačnici jedino razdoblje njihovih života kada to mogu slobodno činiti.

6. Dopustite im da budu uplašeni
Mala djeca mogu se uplašiti doktora ili neobičnog rođaka, i to je sasvim u redu. Nemojte ih se sramiti zbog njihovog straha, ali dajte im do znanja da ste tamo i da se nemaju čega bojati.

7. Ne branite djeci da imaju svoje tajne
Što su vaša djeca starija, to im je više potrebna njihova privatnost. Trebali biste znati šta se događa u njihovim životima, ali pazite da ne pretjerujete. Povjerenje vaše djece neprocjenjivo je i najbolje je ne riskirati čitajući njihove dnevnike ili ih pritiskujući za tajne.

8. Ne branite im osjećaje ljutnje ili ljubomore
I dijete je osoba koja ima pravo na negativne osjećaje. Imajte na umu da njihova snaga volje još nije jaka i imaju problema s kontrolisanjem sebe. Vaša djeca ne bi trebala prestati izražavati svoje osjećaje ako mislimo da su oni “loša”.

9. Pustite ih neka griješe
Niko ne voli griješiti, a još je gore kad vas odrasla osoba grdi zbog toga. Nije iznenađenje da dijete nakon toga više nikada neće htjeti ništa učiniti samo.