Mamina kuhinja: Pileći uštipci sa sirom i prelivom od gljiva

Pileći uštipci sa sirom i prelivom od gljiva - prijedlog za idealan doručak.


Za doručak možete napraviti ukusne pileće uštipke sa prelivom od gljiva i sirom. Za ovaj recept nije potrebno mnogo sastojaka, a neće vam oduzeti mnogo vremena.

Sastojci:

Uštipci

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 4 kašike vrhnja
  • 200 g trapista
  • 40 g parmezana
  • 3 jajeta
  • 150 g brašna
  • 300 ml ulja
  • suhi začin
  • so, biber

Preliv

  • 2 kašike putera
  • 300 g šampinjona
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • ½ veze peršuna

Priprema:

Uštipci

Piletinu samljeti na mašini za mljevenje te sjediniti sa pavlakom, trapistom isječenim na kockice, parmezanom i jajetom. Sve začiniti prema ukusu i dobro sjediniti masu.
Od pripremljene mase oblikovati kuglice, zatim ih uvaljati u brašno, potom umočiti u umućena jaja, te pržiti na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumene.

Preliv

U teflonskoj tavi otopiti puter, dodati šampinjone isječene na listove i pržiti ih dok ne porumene.
Kada šampinjoni omekšaju, dodati vrhnje i kuhati na umjerenoj temperaturi 10 minuta, pred kraj začiniti po ukusu i posuti sjeckanim peršunom. Pripremljen preliv služiti uz pržene uštipke, prenosi ljepotaizdravlje.ba.