Kako pomoći djetetu da lakše stekne i održi prijateljstva?

Usamljenost je teška, kako roditelj može pomoći djetetu poboljšati socijalne vještine?


Covid-19 utjecao je na porodični život na gotovo svim razinama, pa tako i na dječiju socijalnu interakciju. Čak i sad, kad je počela škola i kad se djeca opet druže uživo, stvari više nisu iste, jer treba paziti na prostornu distancu i nositi maske.

U novim okolnostima mnogoj je djeci, posebno onima koji su inače povučeni, nije jednostavno sklopiti (nova) prijateljstva. Evo što roditelji trebaju znati o tome kako pomoći djeci da steknu prijateljstva te kako poboljšati njihove socijalne vještine, pišu roditelji.hr.

Najvažnije je prepoznati treba li vašem djetetu pomoć pri sticanju prijateljstava. Kao roditelji, možda se ne sjećamo kako i kada smo stekli prvog prijatelja ili je li to uopće zahtijevalo napor. Istina je da sticanje novih prijatelja ili održavanje postojećih prijateljstava zahtijeva specifične socijalne vještine, uključujući kontakt očima, slušanje, suradnju, dijeljenje…

Neka djeca shvataju ove koncepte komunicirajući i promatrajući druge u društvenom kontekstu. Za drugu djecu to nije tako lako. Možda će im trebati pomoć roditelja ili drugih uzora kako bi razvili potrebne vještine.

Kako znati treba li vašem djetetu pomoć u razvoju socijalnih vještina? Ako vaše dijete izražava želju da ima više prijatelja; ako je često izolirano; ako ima poteškoća u uspostavljanju prijateljstava, na primjer posmatra drugu djecu, ali im ne prilazi, ili govori neprikladne stvari prilikom susreta s drugima: ako već ima poteškoće u održavanju prijateljstava, na primjer, sklono je gubiti prijatelje kad ih stekne, vrijeme je da mu pomognete.

Važno je osvijestiti koje socijalne vještine ima vaše dijete i koja područja se mogu poboljšati? Razmislite o tome kako se vaše dijete odnosi u socijalnim situacijama i obratite se učiteljima, rodbini i drugim roditeljima da vam pomognu u prilagodbi.

Djeca koja imaju poteškoća u sklapanju ili održavanju prijateljstava mogu pokazati jednu ili više sljedećih karakteristika: nedostaju im socijalne vještine, sramežljiva su; možda su i verbalno jaka, ali nemaju sposobnost te vještine prenijeti u praksi; nerijetko se mogu “smrznuti”, blokirati, zbog straha od neugodnog ishoda…

Važno je izravno razgovarati s djetetom i o njegovim iskustvima u društvu. Pitajte ih kako se osjećaju kad su u društvu, kad trebaju upoznati nova lica. Taj razgovor može pružiti uvid u snage i slabosti vašeg djeteta, njegovu motivaciju za prijateljstvo, njegovo samopouzdanje…

Evo 4 strategije koje vam mogu pomoći da s djetetom na pravi način razgovarate o socijalnim vještinama i pomognete mu da ih osvijesti:

1. Budite spremni čuti njegovu istinu

Važno je čuti istinu u onome što vaše dijete govori, jer je to njegova istina. Primjera radi, ako vaše dijete kaže:

 – Nisi me slušao kad sam ti rekao da me moji prijatelji nisu uključili u igru, a to me stvarno mučilo, mogući odgovor mogao bi biti:

 – U pravu si, nisam bio dobar slušatelj. Jako je važno da dijete u svakom trenutku osjeća spremnost podijeliti s vama sve što ga muči.

2. Slušajte i ponavljajte

Dok slušate svoje dijete, dajte mu do znanja da i čujete i razumijete. Također mu dajte priliku da razjasni sve nedoumice.

3. Pitajte i suosjećajte

Jasno recite svojim riječima i postupcima da vam je zaista stalo do njihovih osjećaja i da želite čuti više o tome kako se osjeća. Sjednite blizu, mazite se, isključite televizor i stavite telefon na stranu kako vas ništa ne bi ometalo u razgovoru. Ako se vaše dijete otvori i kaže vam kako se osjeća, upotrijebite metodu “slušaj i ponavljaj” kako bi bilo svjesno da ga čujete i razumijete. Ako vaše dijete teže izražava svoje osjećaje, možete ga potaknuti pitanjima. Na primjer, mogli biste reći:

 – Rekao si mi da te prijatelji nisu uključili u igru. Pitam se osjećaš li se uzrujano, frustrirano ili ljutito? Postoji li nešto što ne znam? Volio bih čuti više o tome.

Možete im reći da ste i vi tužni što se osjeća isključeno od svojih prijatelja. Pružajući empatiju, pokazujete da vas zanima sve što se s njim događa, što će s vremenom, osim doprinijeti izgradnji međusobnog povjerenja, dovesti i do jasnijeg uvida u problem koji postoje, pa onda i do mogućih rješenja.

4. Vlastito iskustvo

Podijelite s djetetom i vlastite priče i izazove s kojima ste se susreli – bilo kao dijete ili kao odrasla osoba. Davanje djetetu do znanja da razumijete – i da ste i sami bili u sličnoj situaciji – može mu dati nadu, a istovremeno mu pomoći da se više poveže s vama. Razgovarajte o poteškoćama koje ste imali u vlastitim prijateljstvima kad ste bili mlađi i podijelite s djetetom način kako ste ih prevladali.