Sedam aktivnosti uz koje će djeca iskoristiti najbolje od snježnih dana

Ovih dana snijeg je zabijelio mnoge dijelove naše države, a tome se najviše od svih raduju djeca.


Kako su djeca još uvijek na školskim praznicima, sada je pravo vrijeme za boravak u okružju sniježne bajke uz aktivnosti koje će ih zabaviti, ali i podučiti kroz igru.

Boravak na snijegu neće samo popuniti njihovo slobodno vrijeme, maknuti ih od ekrana i zabaviti nego sa sobom nosi i brojne zdravstvene prednosti, kako za tjelesno tako i za mentalno zdravlje, prenosi zadovoljna.hr.

Jedna od najvećih prednosti boravka na hladnom zraku tokom sunčanih dana svakako je apsorpcija vitamina D koji igra presudnu ulogu u našem imunitetu, a u posljednje nam je vrijeme važniji nego ikad. Na hladnom se zraku također sagorijeva više kalorija, čime se ubrzava metabolički sustav, a to je posebno važno za djecu kod koje je primijećeno da imaju problema s uravnoteženom prehranom i održavanjem težine primjerene svojoj dobi i visini.

Ništa manje važno nije ni to što boravak na snijegu može značajno poboljšati dječije raspoloženje, a samim time i mentalno zdravlje djece o kojem se premalo govori. Kao i nama, tako je i njima potrebna interakcija s drugom djecom, makar pod maskama i na preporučenoj udaljenosti. Provode li pak čitavo vrijeme u kući ili stanu s braćom i sestrama, promjena okoline povoljno će djelovati na sve njih.

Prijedlozi aktivnosti koje donosimo u nastavku utiču na razvoj grube i fine motorike, potiču razvoj mašte i kreativnosti, snalažljivost, ali i nude priliku za učenje kroz igru.

Dakako, potrebno je pripaziti na to da je dijete zaštićeno od hladnoće prikladnom odjećom i obućom i igre mogu početi.

Evo nekih koje mogu poslužiti kao inspiracija.

1. Izrada Snješka Bijelića

Jedna od prvih aktivnosti koja nam pada na pamet kada vidimo pahulje snijega i koja nas odmah „vraća“ u dane našeg djetinjstva svakako je izrada Snješka Bijelića. Nema djeteta koje neće uživati u tome. To može biti i pravi izazov kreativnosti, strpljenja i domišljatosti.

Ako je dijete još premalo za samostalnu gradnju Snješka, napravite bazu, no potom ga pustite sa samo odlučuje o tome kako će ga završiti. Time mu pokazujete da se uvažava njegovo mišljenje i njegov doprinos zajedničkom „projektu“.

Odluči li umjesto Snješka napraviti medvjeda, psa, pingvina ili bilo koju drugu životinju, potaknite ga da to i dovrši. Mašti je samo nebo granica, a upravo se takav način razmišljanja „izvan okvira“ može pokazati itekako pozitivnim u njegovoj odrasloj dobi.

2. Križić – kružić (iks – oks)

Ko kaže da su društvene igre rezervirane samo za toplinu doma? Jednako se tako mogu igrati i na snijegu, samo u nešto drugačijem obliku. S djetetom prikupite otpale grančice ili kamenčiće koji možda proviruju ispod snijega, drvenim štapom ili granom iscrtajte polje za igru Križić – kružić, pojasnite mu pravila ako ih ne poznaje i krenite. Ta će ga igra podučiti logičkom razmišljanju (što se razvija tek u osnovnoškolskoj dobi), uočavanju ponavljanja uzorka i brzom reagiranju.

3. Hranjenje životinja

Kada prirodu zatrpa snijeg, životinje teško pronalaze hranu, a to je prilika da kod djeteta polako razvijate ekološku inteligenciju (jednu od devet vrsta inteligencije prema Howardu Gardneru), ali i empatiju prema životinjama.

Zajedno pripremite hranu koju ćete ostaviti na balkonu ili negdje u svome dvorištu za ptice. To mogu biti sjemenke suncokreta, prosa i slično, a potrebno je izbjegavati mrvice kruha jer se one lako smrznu te će pticama učiniti više štete nego koristi.

Ujedno dijete možete podučiti informacijama o određenoj životinji, ali se dotaknuti i tematike hibernacije odnosno zimskog sna karakterističnog za neke od sisara.

4. Potraga za pričom

Dijete koje uživa u slušanju ili čitanju priča prije spavanja oduševiti će potraga za blagom u koju će biti utkana zimska priča. Možete je osmisliti i sami ili pak posegnuti za nekom koju dijete još nije čulo, a potom elemente iz te priče sakriti po dvorištu ili parku da ih dijete može pronaći.

Na primjer, ako je riječ o priči u kojoj je Snješko Bijelić glavni junak, po dvorištu rasporedite mrkvu, šal i ostalo, pazeći pritom da ostanu na vidljivu mjestu, a ne zatrpani pod snijegom.

Nakon što dijete prikupi sve dijelove, zajedno „sastavite“ priču. Budite kreativni, a ako dijete zapne, pokušajte mu postavljati pitanja otvorenog tipa koja će ga potaknuti na daljnje razmišljanje i razvijanje mašte.

5. Građenje kula od snijega

Kao što je pijesak dobar materijal za izradu kula, takav je i snijeg, a iskoristiti se mogu upravo predmeti kojima se dijete inače igra u pješčaniku, poput kantica i plastičnih kalupa. Ako je snijeg dovoljno čvrst, može se poslužiti i starim kalupima za kolače. Za one željne složenijeg izazova, predlažemo izgradnju pravog malog iglua uz, dakako, roditeljski nadzor.

6. Hula hoop

Iako se vrtnja hula hopa obično na prvu veže uz ljetne aktivnosti, jednako zabavan može biti i zimi. Štoviše, zbog više slojeva odjeće koju djeca imaju na sebi tijekom zimskih dana, teže će ispasti s područja struka, a samim time će igra biti duža i zabavnija. To je ujedno dobra tjelovježba i za male, i za velike.

7. Takmičenje u sankanju

Sankanje je također jedna od djeci omiljenih zimskih aktivnosti na snijegu, a za to vam nisu potrebne čak ni sanke. Baš kao nekada, ako ste na selu, običnu vreću možete ispuniti slamom ili jastukom, a možete organizirati i pravo malo takmičenje u sankanju, bilo da je riječ o braći ili djeci za koju znate da se vaše dijete s njima može sigurno družiti, s obzirom na epidemiološke mjere.

Jednom kada igre završe, pripremite vruću čokoladu i uživajte u uspomenama koje ste upravo stvorili.