Mamina kuhinja: Napravite zdravi ručak – pileći file sa povrćem

Došli ste umorni s posla, trebate neko brzo, a ukusno jelo za ručak, onda je ovaj recept idealan za vas.


Vaš ručak će biti gotov za pola sata, a dobit će te jako ukusno jelo, za prste polizati. Umak koji se dobije kada svo povrće i piletina puste svoje sokove, začinjen sa kečapom ili paradajz sosom je odličan, čak pomalo slatkast.

Omjer možete prilagoditi u zavisnosti od broja članova za koje pripremate. Tađer, možete poslužiti kao prilog uz neko drugo jelo.

Sastojci

  • 400 gr pilećeg filea
  • 3 crvene paprike
  • 3 mrkve
  • 1 – 2 glavice crnog luka
  • 40 gr putera
  • paradajz sos ili kečap
  • 1 kašičica šećera
  • začini: sol, biber, mljevena crvena paprika, vegeta ili mješavina začina

Priprema

Isjeckati jednu ili dvije glavice luka. Zatim 40 grama putera istopiti u tavi na srednjoj temperaturi i dinstati luk dok ne dobije staklastu boju. Posoliti.

U međuvremenu isjeći tri mrkve i kada luk postane mekan dodati u tavu. Zatim isjeći tri crvene, duge paprike i dodati u tavu. Sve dobro promiješati i poklopiti, ostaviti da se dinsta dok pripremate meso.

Isjeći 400 gr pilećeg filea na trakice ili kockice, pouljiti i začiniti vegetom ili mješavinom začina.

Povrće u tavi promiješati, dodati 1 kašičicu šećera, mljevene crvene paprike i bibera. Potom poklopiti i ostaviti da se dinsta.

Nakon par minuta, povrće odstraniti na jednu stranu tave, a na drugu dodati piletinu da se blago isprži, a zatim sve pomiješati. Dodati pola čaše vode, dinstati 10-15 minuta. Poslije toga dodati paradajz sos ili kečap u proizvoljnoj količini.

Po potrebi dodati još malovode, dinstati par minuta i vaš ručak je gotov.

Postupak pripremanja ovog obroka možete pogledati i na videu: