Potpuno zdrava, ukusna Nutela od samo 4 sastojka, koja će vas postati nezamjenjivi dio Vaše kuhinje!
Lako i brzo se priprema, bogata je lješnjacima koji sadrže mnogo vitamina i hranljivih materija (vitamine A i E koji su dobri za njegu kose i kože, kao i za krvne sudove i srce, minerale: cink, magnezijum i kalcijum, a bogati su i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola). Dakle, ovako pripremljenu domaću Nutelu, možete jesti sa potpunim uživanjem i zadovoljstvom jer činite dobro za svoje zdravlje, pišu Lakirecepti.
Ova posna Nutela je pogodna i za one koji se hrane bez glutena jer ga ne sadrži. Možete je jesti samu, kao namaz ili je iskoristiti u nekim našim ukusnim receptima:
Sastojci
- 400 gr lješnjaka
- 100 gr crne čokolade (sa 70 % kakaa ili više)
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1/2 kašičice soli
Način pripreme
Zagrijte rernu na 180 C i dodajte lješnjake u pleh za pečenje u jednom sloju. Ako su lješnjaci sirovi, pecite ih od 12 do 15 minuta. Ako su već pečeni, pecite ih od 8 do 10 minuta samo da biste zagrijali prirodna ulja i olabavili kožu. Ovo će olakšati miješanje u smjesu.
Izvadite lješnjake iz rerne i pustite ih da se malo ohlade. Zatim prebacite na veliku kuhinjsku krpu i rukama previjajte orahe da biste uklonili većinu ljuske. Ne morate ukloniti sve ali što više, to bolje, zbog teksture.
Dodajte lješnjake u procesor hrane ili blender. Miješajte na sporijem miješanju dok se ne formira puterasta masa – oko 8 do 10 minuta – stružući po zidovima, po potrebi.
U međuvremenu, istopite čokoladu. Ostavite po strani.
Kada smjesa od lješnjaka postane kremasta i glatka, dodajte ekstrakt vanile i so i dobro izmiješajte. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu po malo i ponovo blendajte dok se sve dobro ne sjedini.
Prebacite u čistu teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi za svakodnevnu upotrebu 2 do 3 sedmice, ako izdržite da je ne pojedete cijelu toliko dugo.