Kako naučiti dijete da se samostalno hrani, a zatim rukama, kašikom i viljuškom?

Naučite dijete da se samostalno hrani uz ove savjete.


Jedno od najčešćih pitanja koja roditelji sebi postavljaju – kako ću naučiti dijete da jede samo? A potom odmah sljedeće: kada će to biti? Mnoge su prednosti djeteta koje samostalno jede, jer onda i vi napokon možete uživati u ručku bez neprestanog prekidanja. No, samo učenje ima nekoliko procesa: dijete prvo treba naučiti da jede prstima, potom kašikom, a na kraju dolazi i viljuška.

Hranjenje prstima

Ta aktivnost trebala bi započeti kada je dijete oko osam mjeseci staro, ali može i kasnije. Neka djeca su znatiželjnija, pa će odmah nešto primiti u ruku . Druga su ‘gadljiva’ pa im možda ne paše struktura hrane pod prstima.

Hranjenje prstima započet će najčešće tako da dijete cijelim dlanom razmaže hranu i onda pokuša dlan strpati u usta, ali pokušajte se ne zabrinjavati zbog nereda. Hranilice najčešće ne izgledaju kao najčišći predmet na svijetu, pišu djecjaposla.

Dijete će vježbom početi kupiti hranu prstima, pri čemu će je moći uhvatiti sve više. Razvoj načina kako hvata hranu bitan je za budućnost, kada dijete na sličan način bude trebalo primiti npr. olovku u ruke.

Kako im pomoći da bolje ‘zagrabe’ hranu?

Potičite ih, nudite, olakšajte im. Dajte im hranu prve veličine i prave čvrstoće, koja nije klizava i teško uhvatljiva. Svakako, treba paziti da je hrana dovoljno velika da ju mogu uhvatiti i prave veličine da s enjome ne mogu ugušiti.

Za početak možete ispred djeteta staviti samo jedan komadić, da pokuša uloviti njega. Ako ne iskoristi ‘pincetni hvat’, uzmite komad hrane svojim prstima i stavite ga pred njega, da pokuša uzeti iz vaše ruke, što će olakšati savladavanje tog koraka.

Hranjenje kašikom

Većina roditelja smatra da je dob od dvije godine vrijeme kada bi se dijete trebalo samostalno hraniti žlicom. Međutim, djeca su posve sposobna tu naviku steći i ranije, ovisno o trudu i radu roditelja, kao i volji djeteta i prilikama koje mu roditelji stvaraju.

Kako im pomoći da se hrane kašikom?

Ovaj proces počinje još od dana najranijeg hranjenja, kada dijete čak još nema svoju zdjelicu ispred sebe, nego ga isključivo vi hranite. Dok hranite dijete, dajte i njemu jednu kašičicu da se igra, što će mu pomoći da nauči prihvatiti žlicu i držati ju koliko toliko pravilno. Dijete će refleksno oponašati vaše radnje, pa će vrlo vjerovatno kašičicu gurnuti u usta i žvakati je.

Jednom kada to uspije, položite ruku na njegovu, zajedno zagrabite hranu žlicom, tek toliko da ima nešto na njoj. To će djetetu biti motiv da nastavi posezati i dalje za hranom, kako bi dobilo još, a vi ste mu pokazali kako. Ponovite ovo zajedničko ‘uzimanje’ hrane nekoliko puta tijekom jela.

Kada dijete savlada prethodni korak, vrijeme je da dobije svoju vlastitu zdjelicu s hranom. Sigurno vas sada obliva hladan znoj jer razmišljate kako ta zdjelica može završiti na podu. Ili zidu, stropu i da će ju vaše dijete sigurno baciti, samo je pitanje u kojem smjeru. Jedan način kako tome možete doskočiti jest kupiti zdjelicu s ‘ljepljivim’ dnom koje će se uhvatiti za podlogu.

Također, nemojte zdjelicu pretrpavati hranom, već stavite samo manju količinu, a veći dio imajte u drugoj zdjelici koja će biti kod vas.

Vi ćete i dalje sudjelovati u većini obroka, ali pustite dijete da samo pokuša zahvatiti hranu i staviti barem nešto u usta. Ako mu to uspijeva, postupno punite zdjelicu s još hrane. Ako dijete slučajno ne pokazuje interes da se samo hrani ili ne može nikako zagrabiti dovoljno hrane, pomozite mu! Usmjeravajte mu pokrete svojom rukom.

Nemojte se previše opterećivati oko nereda, jer to je sastavni dio učenja. Iako, ako mališan počne previše ‘uživati’ zbog hrane koja leti naokolo, upozorite ga da bi hrana trebala ići u usta. Ako jednom napravite predstavu od obroka, teško ćete se riješiti te navike.

Kada jednom djetetovu zdjelicu budete mogli napuniti hranom (i ne dodavati hranu iz svoje) i kada ono samo pojede većinu tog obroka, tada je savladalo samostalno hranjenje kašikom. Naravno, vaš nadzor tu ne prestaje. Vaše će maleno tokom procesa trebati još savjeta i pomoći prilikom susreta s nekom “teško hvatajućom” hranom.

Drugu hranu će pak biti lakše zahvatiti kašikom, npr. pudinge i jogurte. Nereda za stolom će i dalje biti, ali vi ćete imati barem neku slobodu za vrijeme obroka. Procjena je da će dijete biti potpuno samostalno sa dvije ili dvije i pol godine.

Ako vaše dijete već ima godinu i pol, dvije ili više, a vi ste preskočili ove korake i dijete ih nije savladalo, nema veze. Nikad nije prekasno za učenje. Držite se istih savjeta kao i za manju djecu. Vi ćete ih vjerovatno ipak proći nešto brže, jer je fina motorika već razvijenija. Usto, starijoj djeci je lakše objasniti neke stvari.

Često do preskakanja svih ovih koraka zna doći kada se roditelji užasavaju nereda i ne daju djeci da brljaju po hrani nego inzistiraju da ih hrane sami.

Lako se potom može dogoditi i da djeca zaziru od nereda. Tada ih on smeta prilikom hranjenja toliko da rade problem oko svake mrvice koja im ispadne sa kašike. Pobrinite se objasniti djetetu da to nije kraj svijeta, da se može lako počistiti i da vam je ubrus kojim ćete to pobrisati, pri ruci. I imajte na umu: vježbom do savršenstva, uz puno strpljenja!

Hranjenje kašikom

Vilicu uvedite u prehranu kada je dijete već dobro ovladalo kašikom, a pincetni hvat savršeno koristi. Djeca se već mogu početi služiti vilicom u dobi od 15-18 mjeseci, ali ipak radije preferiraju prste. Za dijete od 2 godine smatra se da je već dovoljno odraslo kako bi se hranilo vilicom.

Kako im pomoći da koriste vilicu?

Prvo treba smanjiti nivo djetetove frustracije. Budući da su savladalo jedenje kašikom, može postati vrlo razdražljivo ako mu ne pođe za rukom isto s viljuškom. Djeca su tada sklona vriski, bacanju i odustajanju, pa ih treba umiriti. Možete im pomoći tako da stavite ruku preko djetetove i onda opet zajedno ‘nabadate’ viljuškom. No, pomažite najmanje što je moguće, kako bi se dijete osjećalo kao da je samo uspjelo. To će ga potaknuti da pokuša opet.

Barem nekoliko puta sedmično potičite dijete da prilikom obroka samo koristi viljušku, iako će tu biti još korištenja prstiju. No, djeca bi o kraja predškolske dobi, dakle s najkasnije pet godina, trebala potpuno prestati hvatati hranu prstima i samostalno se služiti jedaćim priborom.