Mamina kuhinja: Četiri namirnice koje možete pretvoriti u brz obrok za vaše mališane

Ove četiri namirnice svi imamo u kući, a od njih se mogu napraviti različite varijante obroka za djecu.


Kad ste gladni i umorni, a djeca, vas vuku za ruku da se posvetite njima, niko nema previše volje ni vremena za kuhanje.

Tada puno znače naredne četiri namirnice koje su svestrane, hranjive, brzo se kuhaju i lako kombiniraju, a sigurno ih imate u kući, prenosi miss7mama24sata.hr.

Evo, dakle, primjer četiri namirnice za brzi ručak koje većinom imate kod kuće.

1. Jaja

Par komada jaja, povrće, sir, slanina, kobasica, gljive… U omlet se može umutiti gotovo pa bilo šta što nađete u frižideru, fin je, hranjiv, brzo gotov, pravi spas kad vam treba brzi obrok, a po potrebi, funkcioniše kao doručak, ručak ili večera.

Kuhano jaje možete ubaciti u neku salatu ili jednostavno kombinirati s komadom dobrog hljeba i finog sira i eto brzinske i fine večere.

2. Zobene pahuljice

Osim što su, prelivene vrućim mlijekom i pomiješane s voćem, odličan i dobro poznati zdravi doručak, zobene pahuljice su zapravo dobre za mnoga jela, i slana i slatka, stoga ih uvijek treba imati u kuhinji. Zobenim pahuljicama možete zgušnjavati krem juhe, koristiti ih za kekse ili muffine, američke palačinke…

3. Palenta

Ovo je još jedna namirnica koja se brzo pretvara u obrok i to doručak, ručak ili večeru. Palenta s jogurtom može postati omiljena večera, a zapečena sa sirom, povrćem itd., odličan je brzi ručak. Na dnu teksta pročitajte na koji način možete pripremiti palentu.

 4. Jabuke

Osim što su savršen i vrlo tražen, a također i zdrav međuobrok, jabuke se brzo i lako pretvaraju u štrudlu, koja je odličan doručak ili večera. Super su i za dodatak u muffine, brzinske kolače s grisom, a mogu se naribati i u smjesu za palačinke. Jabuke uvijek trebate imati kod kuće i jer djeci uvijek možete dati jabuku ako su jako gladni, a ručak još nije gotov.

Zapečena palenta sa sirom

Sastojci:

  • 3 šoljice vode
  • 1 šoljica palente
  • mozzarella i mini paradajz
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema:

Posolite i zakuhajte vodu pa stalno miješajući dodajte palentu i malo maslinovog ulja. Kuhajte prema uputama na palenti pa ostavite sa strane. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje, naribajte mozzarellu i prepolovite paradajz. Kuhanu palentu prebacite u kalup, po njoj rasporedite rajčice i naribanu mozzarellu i poprskajte s još maslinovog ulja. Pecite oko 20 minuta.