KS: Počeo pilot projekt eksterne mature u srednjim školama

Jutros je počela probna eksterna matura u 34 srednjih tehničkih škola i gimnazija na području Kantona Sarajevo, za oko 4000 učenika koji pohađaju nastavu po četvorogodišnjem nastavnom planu i programu. Riječ je o pilot projektu koji realizira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a koji će se odvijati danas i sutra.


Danas su u 10:00 sati učenici su polagali Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost a u 12:00 sati Matematiku. Sutra u 10:00 sati je predviđeno polaganje Engleskog jezika, koji je primarni prvi strani jezik za više od 97 posto učenika, odnosno Njemačkog jezika u nekoliko škola u kojima je to prvi strani jezik, naveo je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović koji je ovim povodom sa saradnicima posjetio Srednju ekonomsku školu u Sarajevu.

Po njegovim riječima, neophodno je provesti ovaj proces jer će se njime na kvalitetan način kontrolisati znanje učenika i vrednovati kvalitet rada nastavnika u školama.

Cilj je evaluirati znanje iz nastavnih predmeta i uporediti ga sa znanjem iz eksterne mature, uporediti rezultate mature između škola, kao i znanja iz pojedinih predmeta. Jedan od ciljeva je i da u budućnosti bude vrednovan uspjeh s eksterne mature prilikom upisa na fakultet na način da elimišemo inflaciju ocjena u pojedinim školama koje nisu objektivne u ocjenjivanju, dodao je ministar Kazazović.

Rezultati iz testova za predmete Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost i Matematika će biti objavljeni danas poslijepodne na oglasnim pločama škola, dok će sutra poslijepodne biti objavljeni rezultati iz testova za prvi strani jezik, kao i zbirni rezultati za sve predmete.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu Lamija Husić potcrtala je da rezultati testova neće uticati na opšti uspjeh učenika, na zaključnu ocjenu, niti će rezultat testa smjeti biti unesen kao ocjena iz predmeta koji se polaže.

– Ono što je važno da djeca ovaj put imaju bar-codove, tj. svoje šifre pod kojima polažu testove i nijedan nastavnik, član školske komisije, ne može znati o kojem djetetu se radi dok ispravlja testove. Nakon što se test pregleda i dobije se broj bodova koji je učenik osvojio iz određenog predmeta, bar-cod čitač koji je svaka škola dobila od Ministarstva, očitat će o kojem učeniku se radi. Time smo osigurali nepristrasnost u cijelom procesu, pojasnila je Husić.

Učenici koji polažu probnu ekstrenu maturu neće pristupiti realizaciji nastave po rasporedu časova, jer je taj ispit, kako navode iz Ministarstva, po važnosti ekvivalentan redovnoj nastavi.

(Školski.ba)